Knappt varannan lärare är behörig i Laxå. Foto: Gorm Kallestad / SVT

Drygt varannan lärare i Laxå är obehörig

Uppdaterad
Publicerad

Skolan ska vara likvärdig oavsett var man bor, men bara i vårt län är skillnaderna stora. I Laxå är bara knappt hälften av lärarna behöriga och med den siffran är de fjärde sämst i landet, enligt Skolverkets statistik.

Laxå är en liten kommun. Här bor drygt 5 500 personer. 500 av dem går i någon av kommunens fyra grundskolor. Egentligen ligger den inte alls illa till geografiskt.

E20 är löper rakt igenom kommunen och tätorten har bra tågförbindelser med Örebro, fem mil bort. Men lärarna är som bortblåsta. Bara knappt varannan är behörig.

Val 2018 Örebro

– Det är ett svaghetstecken. vi jobbar ju hårt med att försöka få fram fler lärare. Vi måste få bättre och mer behöriga lärare, säger Bo Rudolfsson (KD) ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Malin Gotlin / SVT

Prata mer om lärarnas situation

Socialdemokraterna är största oppositionsparti sedan förra valet. Therese Magnusson sitter i barn- och utbildningsnämnden. Hon håller med Bo Rudolfsson att arbetsmiljön för lärarna är viktig.

– Jag tror att det är arbetsmiljön man ska se över. Minska pappersarbetet. För om lärarna trivs och hinner med sitt arbete så speglar det av sig på elevernas resultat, säger Therese Magnusson (S).

Therese Magnusson (S) barn- och utbildningsnämnden i Laxå Foto: SVT

Vill se samarbete statligt och kommunalt

Men kommunen har mycket att kämpa emot. Enligt Skolverkets prognos behövs tiotusentals nyutbildade lärare de kommande åren. Redan nu är skillnaderna dessutom stora.

Enligt Skolverkets statistik för 2016, som är den senast tillgängliga statistiken, ligger Nora i topp med 82, 2 procent behöriga lärare. Örebro och Askersund tar sig över rikssnittet på 71, 4 procent.

Resten av länets kommuner hamnar under. I Laxå tror man att politiken till viss del behöver läggas åt sidan om man ska lyckas med den svenska skolan.

– Jag har en positiv bild av att det går att lösa, men då måste vi fokusera på problemen och inte på de politiska idéerna. Skolan ska vara bra. Vi får kanske lära oss av Finland, där har man ju en helt annat resultatnivå och även lärarnas situation. Vi behöver jobba tillsammans nationellt och lokalt med det här, säger Bo Rudolfsson (KD).

Så hög andel av lärarna har lärarlegitimation (heltidstjänster)

Nora: 82.2 procent

Örebro: 73.3  procent

Askersund: 71, 6  procent

Karlskoga: 71,2  procent

Degerfors: 70,2  procent

Lekeberg: 70.1  procent

Kumla: 67,6  procent

Lindesberg: 67,0  procent

Hallsberg: 64, 2  procent

Ljusnarsberg 59.5  procent

Hällefors: 54,9  procent

Laxå 47, 7  procent

Medel för riket 71, 4  procent

Källa: Skolverket. Siffrorna är från 2016, vilket är den senaste tillgängliga statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet