Elisabeth Mattsson (L) kommunfullmäktiges ordförande i Kungälv. Foto: SVT/Kungälvs kommun

Kungälvs politiker samlas för demokratin – samtidigt som NMR kampanjar

Uppdaterad
Publicerad

De folkvalda i Kungälvs kommun anordnar idag en dag för demokratin. Samtidigt kampanjar nazistiska NMR i staden. Enligt Elisabeth Mattsson (L), kommunfullmäktiges ordförande, rör dig sig om ett sammanträffande att det infaller på samma dag.

– Vi planerar att ha en dag där vi står upp för demokratin och emot extremism var den än kommer ifrån, säger Elisabeth Mattsson.

Planerna på en demokratidag 18 augusti började redan under våren för att partierna skulle mötas och prata om hur partiföreträdare beter sig mot varandra för att skapa en positiv grund innan valrörelsen då retoriken kan hårdna.

Val 2018 – #dinröst

– Vi vill skapa ett trevligt avstamp där vi visar att vi inte hatar våra politiska motståndare, säger Anders Holmensköld som är moderat oppositionsråd.

– Sen fick NMR tillstånd att kampanja i Kungälv 18 augusti så det gör ju att det blir lite speciellt. Ett symboliskt sammanträffande, säger Elisabeth Mattsson (L) kommunfullmäktiges ordförande.

Aktiviteter och seminarium

För allmänheten börjar dagen klockan 12 i Västra parken i Kungälv. Där blir det aktiviteter för barn samt möjlighet att prata med kommunens politiker.

Innan dess kommer det att hållas seminarium i Stadshuset för inbjudna. Då kommer Max Safir, som överlevde förintelsen, ordföranden för judiska församlingen i Göteborg och representater för kyrkorna i Kungälv att tala.

Kommunen anordnar även ett samtal för media med Max Safir och Daniel Lernhede som tidigare varit aktiv i nazistiska kretsar.

Planerna ändrades på grund av NMR

Seminariets delar planerades dock först efter det blev klart att NMR kommer att kampanja i staden samma dag.

Gruppledarna för samtliga nio partier som är representerade i kommunen skrev under fredagen en gemensam insändare i Kungälvsposten där de förklarar varför de går samman och manifesterar för demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet