De fick arbetsmarknad på schemat – ska få unga att välja rätt

Uppdaterad
Publicerad

Kraven på arbetsmarknaden ökar samtidigt som företagen runt om i Dalarna skriker efter arbetskraft. En ekvation som på papperet kanske inte ser ut att gå ihop.

Därför har Falun Borlänge-regionen, tillsammans med Arbetsförmedlingen, sedan ett par år tillbaka åkt runt i skolorna och föreläst om arbetsmarknadskunskap. På Klockarskolan i Säter träffade man den 20 000:de eleven.

Missmatchen påverkar

– Man behöver tänka utifrån sig själv och vilka drivkrafter man har. Man kan använda arbetsmarknaden som ett verktyg när man ska välja yrke. Missmatchen gör att, beroende på vilken bransch man söker sig till, man har väldigt olika möjligheter att faktiskt få jobba med det man är intresserad av. Så det behöver man fundera på ganska tidigt, säger projektledare Ingrid Saksvik.

Val 2018 Dalarna

Det är snart val, vad tycker du man ska göra från politiskt håll för att komma till rätta med det här?

– Vi behöver ha en närmare koppling mellan skolan och arbetsmarknaden. De frågorna diskuteras mycket fram och tillbaka, men där behöver vi klarare beslut och tydlighet kring hur vi ska jobba för att få till det.

”Vill bli polis”

Syftet med projektet är alltså att få eleverna att tänka till inför sitt yrkesval. När man går i sjuan kan yrkeslivet kännas långt borta men Nellie Törnqvist, som går i 7B på Klockarskolan, har redan nu siktet inställt på polishögskolan.

– Jag vill bli polis, jag har alltid velat bli det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet