Kristdemokraterna Andreas Carlson och Acko Ankarberg Johansson tilldelas utskottsposter. Foto: TT
Val 2018

Lokala kristdemokrater får tunga poster i riksdagen

Publicerad

Acko Ankarberg Johansson (KD) kan bli ordförande i socialutskottet, det står klart sedan socialdemokraterna och alliansen delat upp platserna i de olika utskotten. Andreas Carlson (KD) föreslås för platsen i justitieutskottet.

Strax efter valet kom beskedet att Acko Ankarberg Johansson från Huskvarna avsäger sig posten som partisekreterare för Kristdemokraterna och istället tar en riksdagsplats för Jönköpings län.

I förra veckan meddelade hon även  att hon drabbats av en stroke och kommer att vara sjukskriven från politiken oktober ut. Efter sin sjukskrivning föreslås hon få posten som ordförande i socialutskottet, det står klart sedan utskottsposterna nu fördelats mellan partierna.

Lång erfarenhet

– Acko Ankarberg Johansson är med sin bakgrund mycket lämpad att leda socialutskottets arbete, säger Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson. Hon har lång erfarenhet av vård- och äldrefrågor, bland annat som statlig utredare om LOV- Lagen om valfrihetssystem samt som lokalpolitiker och kommunstyrelsens ordförande i Jönköping

Kristdemokraterna tilldelades även posten som vice ordförande i justitieutskottet, också de går till en riksdagsman från Jönköpings län, nämligen Andreas Carlson från Mullsjö.

Jakob Forssmed (KD) från Huskvarna blir ekonomisk-politisk talesperson för partiet.

Den 2:a oktober ska posterna fastslås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet