Ulf Kamne och Karin Pleijel (MP) vill styra Göteborg utifrån FN-målen. Foto: SVT
Val 2018

Miljöpartiet vill styra Göteborg enligt FN-mål

Publicerad

Vid en presskonferens på måndagen presenterade Miljöpartiet i Göteborg nya planer för att motverka klimathotet och samhällsklyftorna. Planen är att man vill styra staden utifrån FN:s globala mål.

Partiet har därför skrivit en kommunal budget med utgångspunkt i FN:s globala mål. Målen som man hänvisar till är de 17 så kallade Agenda 2030-målen som antogs av FN:s generalförsamling 2015.

– Det är i kommunerna det måste hända, det är här vi måste trycka på knappen för att ställa om och ta globalt ansvar, säger det miljöpartistiska kommunalrådet Ulf Kamne.

Vill värna hav och biologisk mångfald

Bland förslagen som presenterades på måndagen fanns klimatsatsningar för 92,5 miljoner kronor som syftar till att utveckla en mer hållbar industri och energi. Utöver det vill man satsa 50 miljoner kronor för att värna hav och biologisk mångfald.

Tror på Gårdstensmodellen

Utöver miljö- och klimatsatsningarna vill Miljöpartiet också satsa mer pengar på utsatta områden, och man hänvisar till utvecklingen i Gårdsten, som man menar är ett positivt exempel på en stadsdel som lyckats vända trenden med kriminalitet och utanförskap.

– Det går att jobba på liknande sätt för att förändra även andra utsatta delar av Göteborg, säger Karin Pleijel, kommunalråd och ordförande i Utbildningsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet