Två överraskande utspel från socialdemokraterna idag för att lösa upp knutarna i regionfrågan. – Vi måste få ner konfliktnivån, säger Bodil Hansson, ordförande för socialdemokraterna i länet. Foto: Pierre Ragnehag

Bodil Hansson (S): ”Skjut upp Sollefteåfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna ger upp försöken att leda Region Västernorrland den kommande mandatperioden. Samtidigt tycks S vara berett att inte rösta emot en borgerlig minoritetsbudget.

Beskedet från den socialdemokratiska distriktsordföranden till SVT på tisdagen är överraskande.

Hon förklarar att partiet står berett att samarbeta för att lösa de hårda knutarna i regionen. Hon menar också att det kan vara dags att skjuta knäckfrågan om privat drift av Sollefteå sjukhus på framtiden.

Beredd att kompromissa

Sedan valet har Socialdemokraterna suttit i förhandlingar med partierna i regionfullmäktige. Väljarnas besked ska nu omsättas i politisk verklighet och det är Sollefteå sjukhus som är knäckfrågan. Ska akutkirurgin och BB öppnas igen och hur ska de i så fall drivas?

För Socialdemokraterna har Sollefteåfrågan inneburit uppslitande inre konflikter och ras i väljarstödet. De tycks nu vilja slicka såren i lugn och ro tills nästa val om fyra år.

Nu sträcker man ut en hand till sina politiska motståndare i vårdalliansen.

Budgetomröstning avgörande

– Efter det läge vi varit i de senaste fyra åren så behöver vi nu stabilitet, vi behöver ordning och reda och då måste alla partier vara med och bidra, säger Bodil Hansson.

Avgörandet kommer senare i höst när regionens budget och nästa års skattesats ska beslutas. Då gäller det att en majoritet, minst 39 av 77 ledamöter i regionfullmäktige, ställer sig bakom budgeten.

Säger inte nej

Vårdalliansen – M, L, KD och C – har 26 mandat. Socialdemokraterna har 28.

Kan ni tänka er att även släppa igenom en minoritetsbudget?

–  Formerna för samarbetet, hur det ska gå till, det får vi återkomma till.

Men du säger inte nej?

– Nej, jag tror att det det viktiga i det här läget att inte säga nej åt något håll.

”Konfliktnivån måste ner”

– Vi har ett behov att få ner konfliktnivån och öka samverkan.

Konflikterna har rört Sollefteå sjukhus. Vänsterpartiet, Sjukvårdspartiet och även Sverigedemokraterna vill öppna de stängda avdelningarna igen.

Vänsterpartiet med villkoret att det ska ske i regionens regi. Partiet säger bestämt nej till en entreprenadisering som i deras ögon blir en privatisering av sjukhuset.

Isabell Mixter är ny gruppledare för Vänsterpartiet i regionfullmäktige:

– För oss är det inte tänkbart att rösta för en entreprenadlösning. Vi kommer inte att sitta i en majoritet till varje pris, säger hon.

”Skjut upp Sollefteåfrågan”

Övriga partier – från moderater till sjukvårdspartister – kan tänka sig att lägga ut driften på entreprenad i någon form. Det är Sollefteåfrågan som hittills låst möjligheterna att nå en uppgörelse efter valet. Frågan är då om det finns ett annat sätt att lösa upp knuten.

Bodil Hansson (S) menar nu att det kanske kan vara dags att ställa frågan åt sidan så länge.

– Ja, framför allt när det gäller frågan om entreprenad så skulle man kunna tänka sig att parkera den frågan i fyra år.

Under de närmaste fyra åren menar Bodil Hansson att det är viktigare med stabilitet och ordning och reda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.