Stora skillnader i valdeltagandet i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Runt 85 procent av väljarna i Örebro län röstade i söndagens val. Men valdeltagande skiljer sig åt mellan olika områden. I Vivalla var valdeltagandet lägst i länet.

Enligt preliminära siffrorna från valnatten röstade runt 64-65 procent av Vivallas röstberättigande invånare i valen till riksdagen, kommunen och regionen i söndags. De tre valdistrikten i bostadsområdet hade lägst valdeltagande i länet.

Nour Kader bor i Vivalla, hon röstade i söndags och tycker att det är viktigt att rösta eftersom man då är med och avgör Sveriges framtid. Att det är lägre valdeltagande i Vivalla tror hon beror på okunskap.

– Jag tycker man ska sätta stor fokus på förorterna. Man ser bara en massa plakat runt omkring, men folk har ingen kunskap om vad partiledarna och partierna står för. Vissa röstar inte överhuvudtaget för de vet inte.

Nour Kader i Vivalla tycker att det är viktigt att rösta. Foto: SVT

Statsvetare: ”Inte förvånande”

Statsvetaren Martin Karlsson tycker inte det är förvånande att det är stora skillnader mellan resursstarka och resurssvaga områden. Mönstret är inte specifikt för Sverige.

– Resurssvaga individer röstar i lägre utsträckning oavsett i vilket område de bor. Samma gäller att resursstarka individer med hög utbildning och hög inkomst i högre utsträckning deltar i val, också oavsett område.

– När vi jämför distrikt ser vi de mönstrena som geografiska mönster. Men de mönstrena finns över hela samhället och innebär ju att människor från grupper med svaga resurser i mindre utsträckning utnyttjar sin möjlighet att påverka politiken och får då också en sämre representation.

Martin Karlsson, statsvetare på Örebro Universitet och SVT Örebros valexpert. Foto: Johan Pisoni / SVT

Påverkar varandra

Ulla Holmström bor i Björkhaga där många röstar.

Bland de områden med högst valdeltagande i länet finns Björkhaga, med över 90 procent, enligt Valmyndighetens siffror från valnatten. Där bor Ulla Holmström.

–  Jag tror det kan bero på att det är ganska många äldre som bott kvar här väldigt länge, som är vana vid att gå och rösta. Sen är det en bra sammanhållning också i Björkhaga, jag tror man påverkar varandra också att gå och rösta.

Här kan du se hur många procent som röstade i de olika valdistrikten.

Lägst

Vivalla västra – 62,4

Vivalla norra – 67,8

Vivalla östra – 67,0

Varberga östra – 68,2

Varberga västra – 71,1
 

Högst

Björkhaga – 93,1

Adolfsberg norra – 93,1

Rinkaby 93,1

Adolfsberg östra 92,6

Adolfsberg västra – 92,2

källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet