Flera av länets partier väljer i år att inte uppmuntra till krysskampanjer. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Partierna i Halland är tveksamma till personvalskampanj

Uppdaterad
Publicerad

Flera av länets partier väljer i år att inte uppmuntra till krysskampanjer. Det finns en risk att man tappar ideologin och helheten om intresset riktas på enskilda kandidater anser Vänsterpartiet.

En rundringning som SVT Nyheter Halland har gjort visar att intresset för att föra personvalskampanj är svagt inför höstens val, förutom hos moderaterna.

Risk med splittrad bild

Liberalerna ligger i år lågt jämfört med valet 2014, då man uppmuntrade till personvalskampanjer.

– Förra valet förutsattes det att toppnamnen skulle köra krysskampanj men det gör vi inte i år. Vi ha ett annat opinionsläge nu och måste ha en enad front, säger Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot och ledamot i Länsförbundets förbundsstyrelse.

Efter förra valkampanjen 2014 fick Liberalerna kommentarer i kölvattnet på personvalskampanjerna.

– För väljarna blev det en splittrad bild. Vad ville partiet egentligen? säger Bengt Eliasson (L).

För Vänsterpartiet har personvalskampanjer varit aktuella endast vid ett fåtal tillfällen.

– Vi prioriterar våra toppnamn. Vid en krysskampanj riskerar man att tappa ideologin och helheten om intresset riktas på enskilda kandidater, säger Lena Ludvigsson (V), distriktsordförande för Vänsterpartiet Halland.

Laget före jaget

Centerpartiet i Halland uppmuntrar inte till krysskampanj förutom för sina fem riksdagskandidater.

– Det är laget före jaget som gäller. Ska man vinna ett val så gäller det att partiet profilerar sig. Väljaren ska känna igen budskapet oavsett vem det är som pratar, säger Henrik Oretorp, ordförande för Centerpartiet i Halland.

Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ligger lågt när det gäller krysskampanjer, men säger att det är fritt fram för enskilda kandidater att föra personvalskampanj om man vill.

Socialdemokraterna prioriterar dem sex översta namnen på riksdagslistan men i övrigt görs inga enskilda kampanjer.

– Vi vill undvika att man kandiderar mot varandra. Det är partiet och våra värderingar man röstar på, säger Sebastian Ghafari, förste ombudsman på Socialdemokraternas partidistrikt Halland, till SVT nyheter Halland.

Bra för demokratin?

Även miljöpartiet avstår från personvalskampanjer.

– Det är fritt fram för dem enskilda kandidaterna, men det är hittills ingen i Halland som visat intresse för att satsa på en krysskampanj, säger Elisabeth Falkhaven (MP), från Hylte som själv toppar riksdagslistan för Miljöpartiet i Halland.

Hon ställer sig frågan på vilket sätt personvalskampanjer är bra för demokratin.   

– Jag hade kunnat ha en krysskampanj som riksdagskandidat, men jag tar hellre med mig hela gänget i valrörelsen, säger Elisabeth Falkhaven.

En personvalskampanj bekostas främst av kandidaten själv som enligt reglerna måste vara öppen med var pengarna kommer ifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet