Li Jansson, branschchef och vd på Säkerhetsföretagen. 

Säkerhetsbranschen vill rekrytera 2 500 personer i år

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på väktare och säkerhetspersonal har ökat de senaste åren. Flera vaktbolag som SVT pratat med pekar på en kraftig efterfrågan och att de hela tiden får nya kunder.

På Säkerhetsföretagen, som är ett förbund för säkerhetsbranschen har de också sett en stor ökning. 

– Vi ser en kraftig tillväxt i branschen och minst 2 500 personer måste nyrekryteras i år. Det beror både på privatpersoner som köper lås och larm, företag som köper traditionell bevakning och offentlig sektor som upphandlar bevakningstjänster, säger Li Jansson, branschchef och vd på Säkerhetsföretagen. 

En del av dem som upphandlar tjänster är kommuner som tagit hjälp av väktarbolag för att komplettera polisen. Mönsterås är en av kommunerna som börjat anlita ett väktarbolag. De patrullerar varje natt mellan klockan 22 och 06.

Fördubbling på fem år

Dick Karlsson äger vaktbolaget Ölands Bevakningstjänst har behövt anställa fler personer på grund av den ökade efterfrågan. Nu har bolaget totalt omkring 45 anställda vilket är ungefär en fördubbling på fem år. 

– Folk har blivit mer medvetna om säkerhet och man har blivit mer medveten om de tjänster som man kan köpa in. Det är både privatpersoner och företag som vill bli nya kunder. Vi har också uppdrag till kommuner där vi har nattliga ronderingar för att ha en synbarhet. Vi kan också snabbt kontakta polis om det händer något, säger han.

Fler vakter på gator och torg

Securitas Sverige har anställda på ett 180 orter i landet, däribland Hultsfred, Västervik, Kalmar, Oskarshamn, Ljungby och Växjö. Sammanlagt har de omkring 9700 medarbetare i landet och vd:n Joachim Källsholm har även han sett en ökad efterfrågan.

Joachim Källsholm, vd Securitas Sverige

– Det vi framför allt ser en ökning av är förfrågan efter ordningsvakter för publika miljöer som gator och torg. Det är ett trendbrott.

Vad tror du det beror på? 

– Framför allt är det väl så att det finns en ökad oro i samhället och man ser om sitt hus i kommunerna till viss del.   

Joachim Källsholm ser med oro på den polisbrist som finns och vill inte se att fler poliskontor runt om i landet stänger ner på grund av personalbrist. Han ser snarare att väktarbolagen skulle gynnas av större polisnärvaro.  

– Vi ser oss snarare som ett komplement till polismyndigheten. Vi skulle vilja se att det fanns betydligt fler poliser ute på gatan. Vi måste jobba på bred front för att kunna stävja den kriminalitet som finns ute i samhället, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet