Moderaternas Torbjörn Tegnhammar och Magnus Olsson, kommunalråd för Sverigedemokraterna Foto: TT

SD och M i samtal om Malmömakten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Moderaterna har träffats i Malmö för att prata om hur Malmö bör styras. Enligt Moderaterna Torbjörn Tegnhammar handlar det inte om förhandlingar.
– Det var samtal. Jag vidhåller att vi inte samarbetar eller förhandlar.

Valresultatet i Malmö blev en intrikat historia. Än så länge når Alliansen endast 20 av 61 mandat i Malmös kommunfullmäktige. Ändå har allianspartierna varit tydliga med att ett maktskifte måste ske i staden. Kruxet har varit att de i så fall behöver Sverigedemokraternas stöd.

Under tisdagen kom uppgiften om att Sverigedemokraterna och Moderaterna fört samtal, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera om.

M och SD i samtal

Under tisdagen bekräftade Magnus Olsson, kommunalråd för Sverigedemokraterna, för SVT Nyheter Skåne att han fört samtal med Moderaternas Torbjörn Tegnhammar.

– Jag har träffat Torbjörn Tegnhammar och pratat med honom. Vi pratade om allt möjligt, bland annat att vi har att förhålla oss till det valresultat som kommer på onsdag eller fredag. Precis som jag vill han få till ett maktskifte i Malmö och det är det som förenar oss.

”Lovat att bryta S makt”

Enligt Magnus Olsson är möjligheterna nu goda att få till ett maktskifte just genom att allianspartierna får stöd av hans parti.

– Jag ser sannolikheten som väldigt god, Alliansen har sagt att man vill ha bort Socialdemokraterna. Vi har lovat våra väljare att bryta deras makt över Malmöpolitiken, nu har vi en möjlighet att göra det via Alliansen och det är klart att då vill vi göra det.

Torbjörn Tegnhammar (M) bekräftar under tisdagskvällen att han och Magnus Olsson träffats.

– Det var samtal. Jag vidhåller att vi inte samarbetar eller förhandlar med Sverigedemokraterna.

”Beredda att släppa fram oss”

Han klargjorde under mötet att M, L och C är beredda att gå till omröstning som en allians för att ta över makten i Malmö.

Vad sa Magnus Olsson om hur SD skulle göra vid en sådan omröstning?
– Att de är beredda att släppa fram oss.

Vad sa han om hur SD skulle rösta vid en kommande budgetomröstning?

– Det var inget vi pratade om. Vi går fram med en egen budget inom alliansen och förhandlar inte med SD om den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet