Carina Wutzler (M) kommunalråd Vellinge. Foto: Sofia Ekhem

Skånska M-politiker positiva till samtal med SD

Uppdaterad
Publicerad

Flera skånska moderatkommuner ställer sig positiva till att Moderatledaren Ulf Kristersson inleder samtal med Sverigedemokraterna.

– Det kommer behövas samtal och samarbete med Sverigedemokraterna om man vill bilda regering, säger Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M).

Tre av Moderaternas fyra starkaste fästen ligger i Skåne; Vellinge, Staffanstorp och Östra Göinge. Flera av kommunerna i Skåne där Moderaterna är som störst ställer sig nu positiva till att partiet inleder samtal med Sverigedemokraterna.

– Man ska lyssna öppet och ärligt på SD. Vi vill få igenom moderatpolitik och då måste man vara öppen för diskussion. Att inte ens våga samtala ser jag som svårt att försvara. Om man vill ta makten måste man se vilka möjligheter som finns, säger kommunalrådet Carina Wutzler.

Val 2018 Skåne

Lars-Ingvar Ljungman

Skånemoderaternas ordförande, har tidigare varit tydlig med huruvida Moderaterna ska samarbete med Sverigedemokraterna och står fast vid sin synpunkt.

Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i kyrkofullmäktige i Höllviken, är kritisk till ett samgående med Skanör-Falsterbo. Foto: Sofia Ekhem

– Jag har länge förespråkat att man ska kunna föra samtala med alla och så även med Sverigedemokraterna och det står jag fortfarande för. Jag litar på Ulf Kristerssons omdöme, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Pia Almström

Även kommunalrådet Pia Almström (M) i Kävlinge är positiv till att samtala med SD.

– Om vi ska vara trovärdiga så måste vi prata med alla, det har vi gjort här i kommunen i alla år. För mig är det politiken som är viktig, allting annat kommer i skuggan av det. Så finns det ingen annan möjlighet så, för mig är det

Pia Almström(M) Foto: Johan Dernelius

viktigast att bli av med Löfven, säger Pia Almström.

Christian Sonesson

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) håller med:

– Jag tror på att man samtalar och diskuterar med alla. Alliansen bör styra och då är det alternativet större, säger Christian Sonesson.

Christian Sonesson (M) Foto: Johan Dernelius

Patric Åberg

Östra Göinge är en av de kommuner där Moderaterna ökat kraftigt sedan senaste valet. Kommunalrådet Patric Åberg (M) tycker att alla måste kunna samtala med alla.

Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge. Foto: Precious People

-  Beröringsskräck är alltid fel. Ulf måste gå stenhårt ända in i kaklet för att få till en  alliansregering. I olika frågor gör man upp med olika, man måste anpassa sin politik. Om det är att förhandla vet jag inte, säger Patric Åberg.

Johan Olsson Swanstein

Moderaternas gruppledare i Båstad, är mer försiktig:

– Jag kan inte säga något säkert förrän det färdiga valresultatet kommer, det finns ett antal olika scenarier. Men jag tycker inte att Ulf Kristersson ska samarbeta med SD.

SVT har sökt Malmömoderaternas Torbjörn Tegnhammar och regionrådet Carl-Johan Sonesson. De har valt att inte ge några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet