Raimo Pärssinen, Elin Lundgren, Åsa Lindestam och Patrik Lundqvist. Foto: Pressbild/Montage

Socialdemokraterna om arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

De fyra socialdemokratiska riksdagsledamöterna på Gävleborgsbänken har svarat gemensamt på de frågor som SVT Nyheter Gävleborg har ställt angående den höga arbetslösheten i länet.

De fyra riksdagsledamöterna är: Raimo Pärssinen, Elin Lundgren, Åsa Lindestam och Patrik Lundqvist.

Vad anser Ni att man ska göra för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i vårt län?

Val 2018 – #dinröst

– Vad gäller ungdomsarbetslöshet har vi identifierat två viktiga faktorer – utbildning och samverkan. Unga utan gymnasiekompetens har det betydligt tuffare på arbetsmarknaden och därför måste vi fortsätta satsningarna på skolan. Alla skolor i länet ska vara bra skolor och skolor med större utmaningar ska få mer resurser. Välfärdsmiljarderna till kommunerna, extra resurser till skolor i utsatta områden och att begränsa vinstjakten i välfärden är några av de pågående och kommande insatser som måste göras.

Utrikesfödda har generellt svårt att få jobb i Sverige. Svårast är det i Gävleborgs län som har högst andel arbetslösa i landet, bland utrikesfödda.

Vad ska man göra för att få ner den siffran?

– Möjlighet till bra svenskundervisning och individanpassa insatser efter utbildningsnivå och tidigare yrkeserfarenhet är a och o. Vi socialdemokratiska riksdagsledamöter från länet vill också se en ökad satsning på extratjänster och snabbspår till bristyrken.

Arbetslösheten i Gävleborgs län, alla kategorier, är alltid bland de högsta i landet.

Vad behöver göras för att få fler i arbete i just Gävleborg?

– Viktigast är att öka utbildningsnivån. Den största utmaningen är att rekrytera rätt utbildad personal.

– Vi vill därför satsa på fler utbildningsplatser och mer möjligheter till fjärrundervisning för att fler ska kunna ta steget att läsa på högskolan.

Om inte fler unga, fler utrikesfödda och fler arbetsföra Gävleborgare  kommer i arbete i framtiden; vad kommer det att få för konsekvenser, tror ni?

– För individen är det så klart mycket svårt att inte ha ett arbete, och inte sällan leder långvarig arbetslöshet till psykisk och/eller fysisk ohälsa. Alla partier måste ta politiskt ansvar för att fler ska ha ett jobb att gå till, det måste gå före skattesänkningar.

Finns det något speciellt i ditt partis politik som du vill framhålla i arbetet mot arbetslösheten?

– Socialdemokraterna har gjort stora investeringar i samhällsbygget och antalet sysselsatta har ökat med 250 000 sedan regeringen tillträdde 2014. Regeringen satsar nu på att investera i välfärdsjobb som fler lärare, undersköterskor och sjuksköterskor. Dessa är också bristyrken i länet, så genom att utbilda fler kan vi se fram emot både ökad sysselsättning och en starkare vård och skola i Gävleborg.

– Regeringen investerar också i bostäder och järnvägar vilket ger fler arbetstillfällen direkt, och också ökar möjligheterna för att ta jobb på annan ort.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet