Foto: Johan Dernelius

Väljarsplittring i Staffanstorp – M-röstarna valde SD på riksplanet

Publicerad

Nästan varannan väljare i Staffanstorp röstade på Moderaterna i kommunvalet. Men många av de väljarna valde istället att rösta på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet.
– Röstsplittringen är brutal, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M), som menar att det är ett underkännande av partiets rikspolitik.

Med valaffischer om flyktingstopp och inga genuspedagoger i skolan gick Moderaterna i Staffanstorp till val. Under mandatperioden har partiets ledare Christian Sonesson skapat rubriker genom att placera nyanlända i husvagnar och anställa kommunala ordningsvakter. Christian Sonesson belönades med rekordsiffror.

– Men att de skulle bli så här bra hade vi kanske inte riktigt vågat hoppas på.

Valde SD över M till riksdagen

Moderaterna fick nästan 43 procent i kommunvalet. Men i valet till riksdagen var det bara 28 procent av Staffanstorpsborna röstade på Moderaterna. De allra flesta som valde bort M i riksdagsvalet röstade istället på Sverigedemokraterna, som inte ökade alls i kommunvalt.

Christian Sonesson är inte förvånad efter att han knackat dörr hos många väljare.

– Det var ganska vanligt att man säger: ”Vi röstar på er här i kommunen, ni sköter er väl, men vi kan inte rösta på Moderaterna i Stockholm”, säger Christian Sonesson.

– De väljarna har underkänt den nationella politiken. Jag tror en hel del handlar om decemberöverenskommelsen och tvehågsamheten som ofta kommuniceras ut.

Tycker de att SD-politiken riks är mer moderat än vad moderatpolitiken är?

– Det vet jag inte. Det kan nog skilja från fall till fall. Det finns nog alla möjliga åsikter om den frågan.

”Uppträder som små barn”

På torget utanför Stadshuset träffar SVT väljare som har röstat på Moderaterna i kommunen men på SD i riksdagen. De bekräftar Christian Sonessons bild, men vill inte ställa upp framför kameran.

– De uppträder som små barn som inte vill prata med SD. De kasserar SD:s förslag men tar ändå efter dem till slut, säger en äldre herre.

– Christian Sonesson gör ett enormt bra jobb. Jag är medlem i SD men röstar på Christian i kommunen. Här är också öppen för SD, säger en medelålders kvinna.

Står varandra nära

Sverigedemokraterna är tillsammans med KD det partiet som ligger närmast Moderaterna i Staffanstorp, tycker Christian Sonesson.

– Den senaste mandatperioden har de visat att de genom sättet att rösta står Moderaterna nära, säger han.

Sonesson funderar nu på om moderaterna ska styra kommunen i minoritet eller bjuda in något annat parti.

– Här pratar vi med alla partier och kan man ställa upp på vår politik finns också möjlighet att samarbeta, säger Christian Sonesson.

Moderaterna i Staffanstorp fick 42,9 procent i kommunen och 28,0 i riksdagen

Sverigedemokraterna fick 11,1 procent i kommunen och 23,1 procent i riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet