Nicolas Westrup (SD), gruppledare i Ronneby. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Sverigedemokraterna ökade mest i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Ronneby var det parti som ökade mest i länet i kommunvalet. Men hur mycket inflytande partiet får över kommunpolitiken är ännu oklart.

– Vi diskuterar med allt och alla, säger Nicolas Westrup (SD), gruppledare.

Sverigedemokraterna i Ronneby ökade med 9,5 procentenheter och är nu näst största parti i kommunen. Nicolas Westrup (SD) säger att partiet är beredd att prata med alla partier om ett samarbete.

– Först och främst måste vi vänta tills onsdagsräkningen är klar för att se hur resultatet har blivit. Därefter får vi se om det är något av de andra partierna som hör av sig till oss eller om vi tar kontakt med dem, säger han.

Val 2018 Blekinge

Jämnt mellan blocken

Valresultatet från kommunvalet visar att mandatfördelningen mellan blocken är jämn. De rödgröna partierna har 18 mandat samtidigt som allianspartierna har 16. Ronnebypartiet har två och Sverigedemokraterna 13 mandat.

Men att Roger Fredriksson (M) kan fortsätta styra kommunen med stöd av Ronnebypartiet och Sverigedemokraterna som var fallet efter valet 2014, är inte säkert

– Det är för tidigt att säga, säger Roger Fredriksson till SVT Nyheter Blekinge.

SD har en kravlista

Nicolas Westrup säger att trots att Sverigedemokraterna har gett sitt stöd till Alliansen tidigare är det inte självklart att det blir så den här gången

– Det beror på vem som ger oss mest så vi kan komma fram med den politiken som våra väljare vill att vi ska genomföra, säger han.

Vad har ni för krav för att ge ert stöd?

– Jag ser det som rimligt att i alla fall sätta oss som vice ordförande, andra vice ordförande eller en kommunalrådspost. Men det är sådant vi kommer till efter onsdagsräkningen när vi vet, säger Nicolas Westrup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet