Kalle Sandström (S), Peter Christensen (L) och Lars Karlsson (C). Foto: SVT

Osäkert hur nya region Blekinge ska styras

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar efter valet råder fortfarande oklarheter kring hur det nya region Blekinge ska styras. Socialdemokraterna hoppas få till en bred mittenkoalition – men den dörren verkar vara i det närmaste stängd.

Valet 2018 kan gå till historien som ett av de jämnaste i modern tid, såväl till riksdagen som till kommuner och landsting. I Landstinget Blekinge skiljer endast ett mandat mellan Alliansen och de röda partierna när nästan alla röster är räknade.

Men ännu finns inga klara besked kring hur det ska styras.

Val 2018 Blekinge

– Jag tycker vi bör sträva efter att ha ett stabilt styre för landstinget Blekinge i framtiden, säger Kalle Sandström (S)

Alliansen sammansvetsad

Socialdemokraterna är det största partiet och har tillsammans med Vänsterpartiet 22 mandat. Men Alliansen har 23 mandat är därmed det största blocket.

– Vi har jobbat väldigt bra i en alliansgruppering i opposition och vi är beredda att jobba vidare i samma gruppering i ett styre, säger Peter Christensen (L), gruppledare.

Även Centerpartiet är nöjda med Alliansens arbete under mandatperioden.

– Vi har lämnat fyra gemensamma budgetar. Det tror jag aldrig har hänt i landstingets historia att oppositionen har varit så sammansvetsad, säger Lars Karlsson (C), gruppledare.

S vill styra i koalition

Socialdemokraterna vill istället få till ett brett majoritetsstyre. Ett sätt att göra det är om partiet kan styra tillsammans med KD, L och C. Det skulle i så fall ge dem 30 mandat och majoritet i landstinget.

– Det finns många konstellationer som kan innebära ett stabilt styre, säger Kalle Sandström (S).

Kristdemokraterna och Moderaterna säger nej till att styra med Socialdemokraterna men Liberalerna har inte helt stängt dörren.

– De tankarna måste värderas för att ett majoritetsstyre är inte fel, säger Peter Christensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet