Bilden är en genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT
Val 2018

Tre SD-politiker stryks från valsedlar i Kronoberg

Publicerad

Tre lokalpolitiker inom Sverigedemokraterna stryks från valsedlarna – Elisabeth Petersson i Växjö och Bo-Göran Bill och Magnus Olsson i Älmhult.

– Jag kan bekräfta att Elisabeth Petersson inte längre är valbar. Hon har uppmanats att lämna partiet och sin kandidatur. Partiet tar tillbaka hennes kanditatur, säger Pernilla Wikelund ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö.

Elisabeth Petersson stod som andra namn på listan till kommunfullmäktige i Växjö men fick ta emot hård kritik efter uttalande om ”svenskhet” i Aftonbladet. Det framkom samtidigt att hon delat en länk med musik med texten ”Svenskar är vita och landet är vårt”.

”Står i strid med partiet”

– Vi har kommit fram till att Elisabeths uttalande och delningar inte är något som vi delar och som går i strid med partiets stadgar, säger Pernilla Wikelund (SD).

Hur påverkar det er att sådant här händer så tätt inpå valet?

– Jättejobbigt, det drar upp känslor för många. Men samtidigt är vi lite lättade för nu kan vi fortsätta arbeta för partiets bästa, säger Pernilla Wikelund (SD).

Även i Älmhult

I Älmhult fanns Sverigedemokraternas Bo-Göran Bill på plats fyra i listan till kommunfullmäktige och Magnus Olsson på plats åtta av åtta totalt, något som P4 Kronoberg var först med att berätta .

När SVT Nyheter Småland når Sverigedemokraterna i Älmhult får vi inte svar på varför de strukits från listan. Men Smålandsposten har tidigare rapporterat att det bland annat rör sig om grova uttalande på sociala medier.

– Det är mer eller mindre sekretess här och beslutet ligger på ett annat plan, säger Börje Tranvik ordförande för Sverigedemokraterna i Älmhult.

Är det rätt beslut att de inte längre är valbara?

– Jag uttalar mig inte om det. Man får gå vidare och glädja sig åt att folk tycker om vår politik, säger Börje Tranvik (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet