Efter valet: Så kan Blekingekommunerna styras

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sverigedemokraternas framgångar i valet är den politiska kartan i Blekinge på väg att ritas om. Det politiska efterspelet har bara börjat och i flera kommuner råder fortsatt osäkerhet om vilka konstellationer och allianser som krävs för att säkra makten.

I Sölvesborgs kommun är det osäkert vem som ska styra kommunen under nästa mandatperiod.

Moderaterna har fått en vågmästarroll och frågan är om de kommer att tacka ja till Sverigedemokraternas inbjudan att styra med dem tillsammans med Kristdemokraterna, om de kommer att samarbeta blocköverskridande med Socialdemokraterna eller bilda ett minoritetstyre med de andra allianspartierna.

Val 2018 Blekinge

– Vad vi än beslutar oss för att gå vidare med sviker vi några väljare och kommuninvånare i Sölvesborg, säger Kith Mårtensson (M)

Socialdemokraterna har inte stängt dörren för ett samarbete med Moderaterna.

– Vi är öppna för många olika typer av samarbeten. Vi vill gärna ha ett bredd starkt styre under de kommande fyra åren, säger Johanna Beijer (S).

Utvidgad koalition i Karlshamn

I Karlshamn är inte situationen fullt så komplicerad men Socialdemokraterna som tappade ett mandat behöver utvidga sin mittenkoalition med stöd från antingen Kristdemokraterna eller Miljöpartiet.

– Vi har haft ett bra samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna och haft blocköverskridande styre i 16 år i Karlshamn så jag ser ingen anledning att vi inte ska kunna fortsätta med det, säger Per-Ola Mattsson (S).

S behöver stöd i Olofström

I den traditionellt starka S-kommunen Olofström är det också nytt läge. Här måste Socialdemokraterna nu söka samarbete utanför det egna röda blocket

För att säkra egen majoritet kan nu kommunalrådet Sara Rudolfsson som för första gången på 12 år tvingas ta hjälp av två andra partier. Där ligger i dag Kristdemokraterna och Vänsterpartiet närmast till hands.

– Moderaterna och Centern har varit i tydligt oposition och Sverigedemokraterna kommer vi aldrig samarbeta med, säger Sara Rudolfsson (S).

M vill styra i Ronneby

I Ronneby vill Moderaternas Roger Fredriksson fortsätta att leda kommunen, men hur det framtida styret ska se ut är ännu inte klart.

Valresultatet blev jämnt mellan blocken och för att få ett majoritetsstyre behöver Moderaterna stöd av antingen Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Ett fortsatt minoritetsstyre kan också vara ett alternativ.

Vilka partier det förhandlas med vill Roger Fredriksson (M) inte avslöja.

C avgör styre i Karlskrona

I Karlskrona finns två huvudspår att gå efter. En Moderatledd alliansminoritet eller en bred koalition ledd av Socialdemokraterna.

 I nuläget ser det ut som att Centerpartiets val av samarbetspartner blir avgörande. Besked väntas senare ikväll eller under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet