Murad Artin vill se gratisbussar för äldre och vuxna med små barn. Foto: SVT

Löftet från V: Gratis kollektivtrafik för äldre och vuxna med små barn

Uppdaterad
Publicerad

Gratis kollektivtrafik för äldre och vuxna som reser med små barn. Det lovar Vänsterpartiet att införa om partiet får inflytande efter valet.

– Det är en jämlikhetsfråga att kunna ta sig runt i samhället , säger Murad Artin (V).

Kollektivtrafiken och färdtjänsten är två viktiga valfrågor för Vänsterpartiet i Örebro. Partiet vill dels göra det gratis för äldre över 70 år och vuxna som reser med små barn i barnvagn, att åka kollektivt. Dessutom vill Vänsterpartiet sänka avgiften för färdtjänst.

– Det är en jämlikhetsfråga att sänka priset för färdtjänst från 40 kronor till 20 kronor. Vi vill nämligen likställa färdtjänsten med kollektivtrafiken. Alla organisationer vi pratat med som företräder personer med olika funktionshinder tycker att det här är en självklarhet, förklarar Murad Artin (V).

Val 2018 Örebro

Helt gratis för vissa grupper

Att de äldre och vuxna med små barn ska kunna åka kollektivtrafik helt gratis är också en jämlikhetsfråga enligt Vänsterpartiet.

– Vi vill underlätta för de här målgrupperna i vardagen. Det är en jämlikhetsfråga att kunna ta sig runt i samhället och delta i olika aktiviteter eller göra ärenden.

Hur ska förslagen finansieras?

– Vi har lagt en finansiering på sex miljoner kronor och det här kan finansieras inom budgeten, säger Murad Artin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet