C vill lägga en miljon på Ramnäs och Virsbos föreningar, M satsa på näringslivsenheten, S vill satsa på skola och äldreomsorg och SD jobba för en bra pendling. Hör mer av partierna i klippet. Foto: Jenny Berggren/SVT

Viktigast i kommunen – enligt politikerna i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är de viktigaste frågorna i Surahammars kommun? SVT ställde frågor till alla partier inför valet.

Kristdemokraterna (KD):

Poängterar vikten att få igång ett byggande med olika boendeformer i kommunen – även villor och bostadsrätter. Ser inflyttning som viktig för att klara kommande ekonomiska åtaganden. Vill stärka öppna förskolan och utveckla Familjecentrum med BVC, MVC och socialtjänst under samma tak.

Val 2018 Västmanland

Att nytt vårdboende byggs i Surahammar och servicelägenheter i Virsbo samt se över behov och renovera gamla enheter.

Liberalerna (L):

Vill se kommunen växa och lösa bostadsbrist, bland annat genom egen kommunal plan för bostadsförsörjning och/eller att privata aktörer bygger flerfamiljshus. Vill se snar polisiär basbemanning med kommunpolis och flera områdespoliser. Fokusera på bra skola och barnomsorg med god arbetsmiljö för både vuxna och unga. Partiet nämner bland annat att införa lärarassistenter för att avlasta för lärarna och maxtak på antal elever. Vill ge komunens näringslivssekreterare mer tid och skapa planering för kommande behov inom äldreomsorgen.

Miljöpartiet (MP):

Vill förutom att prioritera kommuninvånarnas trygghet, bland annat bygga om butiker i Surahammars centrum som galleria, se över högstadiet i Virsbo och bygga lekplatser – det är det ont om i Virsbo menar partiet. ser som viktigt att äldre får plats på boende i sin hemort, tycker det saknss fotbollsplaner för unga som inte är kopplad till förening. Vill även stötta aktiviteter utanför idrotten – som med fiskekort och att unga kan ta sig till Kulturskolan i Sura. Vill se väderskydd vid stationen, bättre tåg- och bussförbindelser mellan kommunens orter och klimatsäkra kommunen.

Vänsterpartiet (V):

Vill öka intäkter genom inflyttning, ser nybyggnation som sin viktigaste fråga. Vill omgående börja planera nya bostäder med rimlig hyra och också uppdra tjänstemännen att ta fram alternativ till tomter att bygga på. Att fritidsgårdarna ska vara öppna oftare och även på helgerna. Vi ha näringslivsenhet på heltid för att skapa fler möjligheter för nya företag att etablera sig i kommunen.

Källa: TV-intervjuer samt skriftliga frågor som skickades till övriga partier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västmanland

Mer i ämnet