Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den interna kritiken inom L hårdnar – bland annat från Solnas kommunalråd Marianne Damström Gereben. Foto: Henrik Montgomery/TT, Skärmbild från Twitter

Interna ilskan i Liberalerna efter beskedet om turné med SD: ”Klåpare”

Uppdaterad
Publicerad

Att Liberalerna för första gången ska åka på valturné med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har fått politiker från Liberalerna att reagera starkt. Flera företrädare uppmanar nu partiet att hoppa av – redan innan turnén startat. 

”Hoppa av! För partiets skull! Vi kampanjar natt och dag för att L ska kunna hålla sig kvar i Riksdagen, ni är skyldiga oss att hoppa av spektaklet”, skriver Marianne Damström Gereben (L), skolkommunalråd i Solna, på Twitter. 

Riksdagskandidaten Anton Holmlund skriver ”riktigt jävla piss att partiet kör gemensam valturné med SD. Helt jävla onödigt”. 

Val 2022

Jessica Johnson, distriktsordförande för Liberala kvinnor i Stockholms län går så långt som att kalla sitt eget parti för klåpare.  

”Finns ingen som helst anledning. Är fly förbannad. Klåpare”, skriver hon på Twitter.

Det är partiernas respektive energipolitiska talespersoner som ska göra en bussturné och besöka kärnkraftsverken i landet. Turnén ska gå under namnet ”Ny Energi för Sverige” och inleds med besök på Forsmarks kärnkraftverk på tisdag.

– Det är även första gången som våra partier kampanjar ihop, vilket visar på ett tydligt alternativ för väljarna och vad man kan förvänta sig ska komma ske efter valet, sa SD:s Mattias Bäckström Johansson till Aftonbladet på söndagen.

”Ser verkligen inget syfte”

Även inom partistyrelsen lyfts nu kritiska röster. 

”Ser verkligen inget syfte överhuvudtaget att göra detta. Vi behöver inte göra några studiebesök/kampanj med SD, framförallt inte i en valfråga vi redan tycker lika i”, skriver partistyrelseledamoten Simona Mohamsson på Twitter. 

På ett av de många inläggen på Twitter svarar partiledaren Johan Pehrson (L): 

”Ska besöka kärnkraftverk. Knappast stor ideologisk fråga. Lite överdrivet i kvällspressen. Vi ska förhandla sakfrågor om tre veckor. För Sveriges skull”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet