Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad hände egentligen med Prigozjin? Carl Fridh Kleberg går igenom konspirationsteorierna. Foto: SVT/Reuters

Konspirationsteorierna som sprids efter Prigozjins död

Uppdaterad
Publicerad

Sedan planet med den misslyckade kuppmakaren och Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin störtade har frågor och teorier florerat på sociala medier. Var det Putin som beordrade mordet? Eller kanske CIA? Var Prigozjin ens ombord, eller lever han lyxliv på den ryska landsbygden?

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg nystar i konspirationsteorierna.

Många av de teorier som dykt upp de senaste dagarna bygger på att någon med mycket makt antingen vill straffa eller belöna Prigozjin. Men det är inte lika lätt att lista ut vem som vill vad.

– Den bästa förklaringen är i regel den enklaste, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Vissa menar att president Putin förfalskat flygplansolyckan som tack för midsommarkuppen. Andra tror att det är CIA som mördat Prigozjin för att destabilisera Ryssland, eller för att han inte lyckades med kuppen USA hade beställt. Några hävdar att han mördats av sina militära kollegor utan Putins vetskap.

– Om någonting har Putin intresse av att hämnas, säger Carl Fridh Kleberg.

I klippet ser du Carl Fridh Kleberg berätta hur man kan tänka om tre olika konspirationsteorier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.