Den senaste tidens varma väder har gjort att åkrarna är väldigt torra i Värmland. Foto: SVT

Värmländska bönder ber om regn

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den torra försommaren har bönderna i Värmland det besvärligt. Något som Ola Axelsson, styrelseledamot för LRF Värmland och lantbrukare i Nysäter vittnar om

-Det stämmer, det kan orsaka foderbrist. Vi har fått väldigt litet regn, det är inte bra. Gäller både vallfoder och spannmål, säger han.

Försommaren har varit ovanligt varm och ovanligt torr i Värmland liksom på många andra håll i Sverige. Rekordtorkan riskerar enligt Lantbrukarnas riksförbund att bli en mångmiljardsmäll för Sveriges bönder.

– Det är väldigt akut på många håll. Vi kommer att se väldigt dåliga skördar i år, det ser vi redan nu. Men får vi inte regn inom en vecka – då blir det riktigt problematiskt, sa Lennart Nilsson, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse i en TT-intervju för en dryg veckan sen. 

Beslut om dispenser

Men inte mycket regn har fallit sen dess och Jordbruksverket har pågrund av torkan beslutat om skördedispenser som bland annat innebär att bönder får skörda eller låta beta på en del mark som annars inte får användas förrän senare på sommaren.

Krävs stora mängder regn

Ola Axelsson som är både spannmåls – och köttbonde i Nysäter tror att vallfoder och grovfoder till nötkreatur kan börja växa igen, men då krävs det regn. Mycket regn.

– Vi väntar på regn, det har vi gjort i tre veckor. För varje dag som går blir man mer bekymrad. Det gäller hela Sverige. Det behövs 10 mm om dagen i en vecka, det är det minsta vi behöver, säger Ola Axelsson.

Brist på halm

Men oavsett om det kommer regn eller inte kommer skörden bli mindre än normalt.

– Spannmålen blir som den blir. Halm kommer att saknas, det är riktigt allvarligt, säger Ola Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.