Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Blomgren om det stormade fängelset: ”Finns flera tecken på att IS ökar sin aktivitet” Foto: TT/SVT

”Varningarna har ignorerats av omvärlden”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Minst 200 döda. Barn som mänskliga sköldar. Fängelseattacken i norra Syrien är inne på sitt sjätte dygn – och är precis vad vi har blivit varnade för. 

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Det var i torsdags kväll det började. Ett hundratal IS-terrorister gick till attack mot det största fängelset i nordöstra Syrien. Med bilbomber, automatvapen och prickskyttar är attacken terrorsektens största operation sedan det så kallade kalifatets fall för snart tre år sedan. Striderna inne i och runt om fängelset har pågått sedan dess och tiotusentals civila har tvingats fly sina hem.

Inne i fängelset verkar fångarna ha känt till vad som skulle ske. De brände filtar och gick till attack mot sina fångvaktare. Ingen vet hur många som lyckades fly i kaoset som uppstod. 

Enligt de kurdledda SDF-styrkorna som nu för sjätte dagen kämpar för att ta kontroll över situationen har minst 175 IS-terrorister dödats och 450 fångar som rymts fångats in. Hur många som rymt är okänt. USA bekräftade igår kväll att amerikanska markstyrkor ger eldunderstöd till de kurdiska soldaterna. Samtidigt har terrorsekten tagit barnfångar som gisslan inne i fängelset och använder dem som mänskliga sköldar. Minst 700 barn sitter fängslade i al-Sina-fängelset i Hasakah och terrorister som barrikaderat sig inne i fängelset hotar att döda barnen och fängelsepersonalen om de inte får fri lejd. I röstmeddelanden som Human Rights Watch tagit del av berättar en skräckslagen pojke inifrån fängelset att han ser döda kroppar runtomkring sig.

Tiotal svenska medborgare

Fler än 12 000 misstänkta IS-terrorister hålls i fängelser i den kurdkontrollerade delen av Syrien. Av dem kommer 2000 från utlandet. Ett tiotal är svenska medborgare. 

Det är mardrömslikt. Men om och om igen har larmen från kurdkontrollerat område i Syrien kommit. De kurdledda SDF-styrkorna som spelade en avgörande roll för att driva ut IS från de landområden de kontrollerade i Syrien har varnat för att fängelserna är en säkerhetsrisk, och vädjat till omvärlden om hjälp för att garantera säkerheten. Varningarna fanns där, svart på vitt.

När jag och Pernilla Edholm som SVT:s team bevakade IS nederlag i Syrien för snart tre år sedan var världens blickar riktade mot kalifatets fall. Men när jag senast besökte området i höstas var nervositeten runt fängelsesituationen tydlig.

Fängelseattacker en central del för IS

USA har dragit tillbaka hälften av de 2 000 soldater man har stationerade i nordöstra Syrien. Turkiet har upprepade gånger bombat kurdkontrollerade områden. Säkerhetsläget i det vidsträckta territoriet är allt annat än stabilt. Oron växer nu för att attacken på fängelset i al Hasakah är ett led i en intensifiering av IS attacker. Också i grannlandet Irak har säkerhetsstyrkorna höjt sin beredskap.

Fängelseattacker är en central del i IS historia och propaganda. Innan terrorsekten började lägga under sig stora landområden i Irak och Syrien fritogs ett stort antal terrorister i liknande fängelseattacker. De skulle senare komma att bilda IS. 

Magnituden av den nuvarande attacken har överraskat omvärlden. Men ingen kan säga att varningarna inte fanns där. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.