Rolling Stones – Mick Jagger född 1943, Keith Richards född 1943 och Ron Wood 1947.

70 är det nya 50 – pensionärer allt mer aktiva

Uppdaterad
Publicerad

Sjuttioåringar i dag är friskare, gladare och aktivare än någonsin. Det visar studier gjorda på Göteborgs universitet.

– Idag vill pensionärer förverkliga sig själva och hinna med det man inte gjorde då man arbetade, säger Ingmar Skoog, professor och äldreforskare. 

I den så kallade H70 studien som genomförs på Göteborgs universitet jämför forskare hur dagens sjuttioåringar lever och mår med hur sjuttioåringar hade det för trettio år sedan.

– För trettio år sedan tyckte en pensionär att det var bra om man hade en bra pension och en bra bostad. I dag handlar pensionen om att förverkliga sig själv, säger Ingmar Skoog som är ansvarig för studierna.

Kylskåp sänkte blodtryck

Studierna har hittills visat att den äldre befolkningen är betydligt aktivare och piggare än för trettio år sedan. De är överlag också friskare.

– Vi kan se att en riskfaktor som högt blodtryck har minskat betydligt, och vi kan se att det inte bara har med behandlingar att göra utan också med olika områdesfaktorer. En teori är att införandet av kyl och frys inneburit att man använt mindre salt i matlagningen, säger Ingmar Skoog.

Rock n' roll-generationen

I H70 studien görs en rad olika tester, bland annat hälsokontroller, intervjuer och intelligenstester. Den grupp som nu studeras är de som är födda 1944 – en grupp sjuttioåringar som kommit att kallas ”rock n' roll – generationen”.

– Det är en helt ny grupp av äldre som håller på med saker som vi tidigare förknippat med ungdom. Men man har samma musiksmak och samma smak när det gäller andra saker också, det ändras väldigt lite, säger Ingmar Skoog.

Rolf Petzell är en 70-årig pensionär som är med i studien. Han tycker att det är stor skillnad på hur hans liv som sjuttioåring är jämfört med när hans föräldrar var i samma ålder:

– De arbetade och var tröttare vid sextiofem års ålder. Så upplever jag det, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.