Foto: SVT

Ny forskning: Svårare än vad man tidigare trott att kyla jordklotet

Uppdaterad
Publicerad

I kampen mot klimatförändringar har vissa experter föreslagit att man ska sprida ut solreflekterande partiklar eller aerosoler i moln. Men ny forskning visar att den typen av aerosoler inte kyler ned klimatet lika mycket som man tidigare trott.  

Luftföroreningar i form av aerosolpartiklar kan öka den kylande effekten eftersom molnen blir ljusare. Men exakt hur mycket de kyler är ett av de största frågetecknen bland klimatforskare. Nu har forskare gjort datasimulering av moln. De jämförde simuleringarna med satellitbilder som innehöll information om aerosolernas effekt på moln över världen.   

Forskarna drog slutsatsen att partiklarnas kylande effekt på jordens klimat är överskattad. Det väcker frågor om hur effektivt det är att manipulera klimatet genom att skicka ut partiklar i atmosfären för att kyla jordklotet. 

Studien publicerades i tidskriften Science. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.