Nya uppgifter: Coronasmittade kan tappa förmågan att känna lukt och smak

Uppdaterad
Publicerad

Känner du inte stanken från soporna? Smakar maten inte bra? Det skulle kunna vara ett tecken på att du har drabbats av coronaviruset. Uppgifterna kommer från ENT UK, det brittiska förbundet för öron, näs- och halssjukdomar.

Nya rön från Sydkorea, Kina och Italien visar att ett signifikant antal patienter med bekräftad covid-19 har drabbats av nedsatt luktförmåga. Uppgifterna kommer från ENT UK, det brittiska förbundet för öron, näs- och halssjukdomar.

Ibland det enda symptomet

– Sydkorea har testat ett stort antal människor och för 30 procent av dem som testade positivt för corona var nedsatt luktsinne det huvudsakliga symptomet, skriver en talesperson för ENT UK.

Enligt föreningen vittnar ett flertal läkare i olika länder om ett ökat antal covidpatienter som inte har några andra symptom än just svårigheter att känna lukt.

Professor Hendrik Streeck leder institutet för virologi vid universitetssjukhuset i Bonn i Tyskland. Han har träffat över hundra patienter med covid-19. I en intervju med tidningen Frankfurter Allgemeine berättar han att två tredjedelar av dem som hans team har pratat med beskriver omfattande lukt- och smakbortfall.

Kände inte odören från blöjan

– En mamma kunde inte känna lukten av sitt barns fulla blöja. Andra kunde inte längre känna doften av schampo och en del upplevde maten som smaklös, säger Hendrik Streeck.

Än så länge vet man inte exakt när symptomen uppstår men Hendrik Streeck tror att det sker i ett senare skede av infektionen.

Ett flertal experter har nu lyft frågan om luktbortfall skulle kunna vara ett sätt att identifiera de patienter som inte har några andra symptom på coronasmitta.

Anosmi, ”luktblindhet”, som ENT UK skriver om, innebär att man förlorar förmågan att känna en eller fler dofter. Det kan vara permanent eller tillfälligt.

Det är ännu för tidigt att veta om och när luktförmågan kommer tillbaka efter infektionen, men det finns rapporter som tyder på att coronasmittade kan känna dofter igen efter några veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet