Ditt stillasittande kan döda dig

Uppdaterad
Publicerad

Det räcker inte att du cyklar till jobbet och kör ett pass i gymmet på vägen hem, du löper ändå risk att dö i förtid om du sitter still däremellan. Det säger Elin Ekblom-Bak, som både är allsvensk fotbollsspelare och forskar kring orörlighet och hälsa vid Gymnastikoch idrottshögskolan i (GIH) Stockholm.

Tidigare när man talat om hälsorisker med ett stillasittande liv har man oftast bara skilt på människor som tränar och inte tränar. Det forskarna nu börjat grubbla kring är ett helt annat sätt att se på orörlighet. De hävdar att det inte bara är bra och nyttigt att röra sig, utan bokstavligen farligt att sitta still. Även om du faktiskt tränar ett par gånger i veckan är det sammanhängande sittandet däremellan riskfyllt.

Ett fysiskt fenomen

Doktoranden Elin Ekblom-Bak är själv ett fysiskt fenomen, allsvensk fotbollsspelare som tränar minst två timmar om dagen, ändå insåg hon när hon började studera stillasittande närmare att även hon hade ett riskbeteende – eftersom hon tillbringar en så stor del av dagen framför sin dator. Det berättade hon vid en forskarfrukost arrangerad av Vetenskapsrådet och flera stora svenska forskningsfinansiärer på ESOF-konferensen idag.

Enligt den forskning hon företräder vid Karolinska Institutet och GIH är det just det faktum att många idag sitter oavbrutet i många timmar i sträck som i sig utgör en stor hälsorisk. Tesen är att den muskulära inaktiviteten leder till metabola risker. Alltså att kroppen faktiskt tar skada av att inte röra sig alls. I djurförsök har man sett att det räcker med mellan 3-4 timmars obruten inaktivitet för att kroppen ska påverkas negativt. Nu tror de här forskarna att samma sak gäller människor.

Vi sitter i genomsnitt 60% av vår vakna tid

En siffra som tyder på att detta är ett tidigare ganska ouppmärksammat folkhälsoproblem. Stora epidemiolgiska studier visar att ju fler timmar du uppger att du sitter per dag desto högre är din risk att dö i förtid. Till exempel har tidigare forskning visat att för varje extra timme av stillasittande TV-tittande per dag ökar kvinnors risk att drabbas av metabolt syndrom med 26 procent.

Men enligt Elin Ekblom-Bak finns det ett oväntat enkelt sätt att motverka detta; avbryt sittandet minst en gång i timmen, res dig upp, hämta en kopp kaffe, gå och tala med en kollega i stället för att skicka e-mail. Då bryts den skadliga effekten av sittandet.

Aktiv träning några gånger i veckan är fortfarande en mycket viktig hälsofaktor, men det här nya synsättet innebär alltså att även tiden där emellan spelar roll, att den vardagliga aktiviteten också har stor betydelse.

Nu är det dags att även väga in sittandet som en viktig faktor, när vi bedömer riskbeteende, skriver Elin Ekblom-Bak i en artikel publicerad i tidskriften British Journal of Sports Medicine.

Visserligen är än så länge forskningsunderlaget på just själva stillasittandet ännu inte särskilt omfattande, men de första resultaten är tydliga, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.