En stor förändring för Claudia

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin i Sverige har en person opererats med supramikrokirurgi, alltså med extremt små operationsinstrument. Förhoppningen är att minioperationen ska leda till stora förändringar för personer som lider av ödem. Det var drömmen om ett nytt liv som fick Claudia Andreini att våga ställa upp som första försöksperson.

Har väntat länge

Det har gått snart sex år sen Claudia Andreini opererades för livmoderhalscancer. Idag är cancern borta, men flera lymfkörtlar togs också ut och lymfsystemet är förstört. Därför rinner inte lymfvätskan i ena benet bort som det ska.

Problemet är ganska vanligt efter den här typen av kirurgi och kallas ödem. I Claudias fall leder det ofta till att det drabbade benet blir dubbelt så stort som det andra.

För Claudia som är en aktiv person och som tycker om att träna får det stora effekter. Hon tvingas ofta vila, bära stödbandage (så kallad kompressionsstrumpa), undvika långa sittningar på restaurang på kvällarna och så vidare.

De flesta som lider av ödem rekommenderas massage som behandling, men det hjälper inte alltid och dessutom är det väldigt tidskrävande. Claudia använder i snitt två timmar om dagen för att ta hand om sitt sjuka ben.

Sveriges första försöksperson

Så när mikrokirurgernaville prova en ny metod att behandla lymfödem tvekade hon inte. Hon blev gärna den första svenska försökspersonen.

För plastikkirurgen och överläkaren Ann-Charlott Docherty Skogh vid kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, som specialiserat sig på mikrokirurgi, var det en stor utmaning att få prova den nya tekniken och att använda ännu mindre instrument än hon gör till vardags. Tråden är bara 0,1 mm tjock, nålen 2 mm lång och diametern på det sydda kärlet bara en halv millimeter.Det gällde att inte darra på handen.

Aldrig tidigare har så små instrument använts i Sverige

Det vanliga blodsystemet ska via små små kärl kopplas till lymfsystemet och på så sätt leda bort lymfvätskan. Operationen filmas med 40 gångers förstoring.Vi lägger ut en film som läkarna själv tagit genom mikroskopet, där man kan en del av operationen själv. Det är komplicerat, dels att lokalisera bra kärl och dels att sy tillräckligt bra i de minimala vävnaderna.

Men operationen som gjordes tidigare i somras lyckades. Nu sitter venerna ihop med lymfkärlen sitter ihop och förhoppningen är att överflödsvätskan ska ledas bort genom vensystemet.

Men för Claudia återstår nu en lång väntan

Det kan ta mellan ett och två år innan effekten syns. Hela lymfsystemet måste sakta ledas om. Den här typen av operationer har tidigare gjorts framför allt i Finland och Japan, men alltså aldrig tidigare i Sverige. Nu vill kirurgerna på Karolinska göra en studie av resultaten och försöka mäta hur effektiv den är, för redan står flera personer i kön för den nya typen av ödemkirurgi.

Malin Attefall

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.