Foto: sxc.hu

Erektionen avslöjar hur hjärtat mår

Uppdaterad
Publicerad

Erektionsproblem kan vara ett tecken på hjärtsjukdom.

 Det konstaterar forskare vid bland annat University of Sydney, Australien, efter att ha studerat uppgifter från omkring 95 000 män som ingick i en ännu större hälsostudie.

Under uppföljningstiden löpte de män som uppgav att de hade problem med erektionen en signifikant större risk att vårdas på sjukhus för olika typer av hjärtproblem — oavsett hur allvarliga erektionsproblemen var.

Jämfört med män utan dessa problem, hade de större risk att drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlsjukdom samt problem med hjärtats elektriska ledningsförmåga. Till råga på allt hade de även en större risk att dö, oavsett orsak.

– Troligen orsakar erektionsproblem inte hjärtproblemen. Det är snarare ett symptom på ett underliggande hjärtproblem, och kan i framtiden komma att bli ett användbart sätt för en läkare att upptäcka hjärtproblem, skriver Emily Banks, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien, som är den största i sitt slag, presenteras i Plos Medicine Today.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.