– Jag är övertygad om att vi kommer att leda 5G-revolutionen, sade Ericssons vd Hans Vestberg, när han höll sitt inledningstal inför världens samlade medier. Foto: TT

Ericsson: ”5G kommer att förändra allt”

Uppdaterad
Publicerad

Racet om att bli först med nästa generations mobilnät, 5G, är hetare än någonsin. Och på mobilmässan i Barcelona, som inleddes i dag, handlar det mesta på ett eller annat sätt om just 5G.

– Jag är övertygad om att vi kommer att leda 5G-revolutionen, sade Ericssons vd Hans Vestberg, när han höll sitt inledningstal inför världens samlade media.

Och just nästa generations mobilnät har en framstående plats i det svenska företagets monter, som för övrigt är en av de största under mobilmässan, MWC, som i veckan besöks av nästan 100.000 människor från 200 länder.

Allt ska kopplas upp och det digitala livet ska äntligen bli verklighet, lovar tillverkarna.

50 miljarder uppkopplade prylar

Med 5G, ska våra hem och städer bli smarta på riktigt. Och i det så kallade Internet of things (IoT), ungefär sakernas internet, ska varje litet trafiklyse och varje lite kökspryl kopplas upp.  

Ericssons vision är 50 miljarder uppkopplade enheter. Men till dess är det en bit kvar.

5G-nätet kommer såklart att vara långt snabbare (10-100 gånger snabbare än dagens 4G-nät), men även mer tillförlitligt och dessutom kunna erbjuda minimal fördröjning. Och just den snabba reaktionstiden kommer att vara enormt viktig då allt fler typer av enheter kopplas upp.

Exempelvis behöver självkörande bilar kommunicera med så lite fördröjning som möjligt för att undvika olyckor och detsamma gäller för en kirurg som med hjälp av robotar genomför en fjärrstyrd operation i en annan stad.

Samhället och industrin

Hans Vestberg säger att Ericsson i dagsläget samarbetar med 20 operatörer runt om i världen för att utveckla tekniken. Och att man redan sett en snabb ökning av hastigheten.

– 4G handlade till stor del om konsumenterna, men med 5G ser vi ett ökat intresse från industrier och från samhället, säger Hans Vestberg.

Han berättar också att Ericsson gått från ett hårdvaruföretag till ett företag vars verksamhet i dag består till 66 procent av mjukvara och tjänster.

Asien mot Europa

5G väntas lanseras först om några år, men flera prototyper på hur nätet ska användas kommer att visas upp under veckans mobilmässa.

För Ericsson är långt ifrån ensamma. Många globala jättar vill vara med och sätta standard för framtidens mobilnät och till viss del handlar racet om Europa mot Asien.

Sydkorea har lovat att ha tekniken delvis klar inför vinter-OS 2018 och flera kinesiska företag som Huawei och ZTE är långt framme i sin utveckling.

Och för Ericsson handlar det till viss del om prestige. Svenskarna har varit först med kommersiella nät hela vägen från 1G till 4G och lovade så sent som i januari i år att tillsammans med svensk-finska TeliaSonera att rulla ut ett 5G-nät i Stockholm och Tallinn redan 2018.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilmässan i Barcelona

Mer i ämnet