Foto: TT

ESA: ”Kometlandning lyckades”

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska rymdstyrelsen kan andas ut. Rosettas historiska kometlandning lyckades, efter 10 år och en resa på en miljard kilometer.

– Vi kan inte vara lyckligare än vi är just nu, säger Andrea Accomazzo, Rosettas flygledare, till The Guardian.

Enligt de första signalerna har Philae landat och står som den ska. Det som händer härnäst är att alla instrument ska börja aktiveras och samla in data. Vid 19-tiden väntas de första bilderna från kometens yta komma till jorden, enligt TT.

Rymdsonden Rosetta

Det enda frågetecknet som återstår just nu är om även harpunerna som ska hålla fast landaren har utlösts som de ska, men alla andra mätsignaler tyder alltså på att landaren står på ”rätt köl”.

Landaren sjönk ner cirka fyra centimeter på kometens isiga yta.

Philae har nu några intensiva dygn framför sig. Förutom att ta bilder bär den även på instrument för att bland annat undersöka ytans beskaffenhet på olika sätt. En borr ska också gräva upp prover som analyseras, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdsonden Rosetta

Mer i ämnet