Donna Strickland var den tredje kvinnan som vann Nobelpris i fysik 2018. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så vill Nobelförsamlingen få in fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett par procent av alla Nobelpristagare är kvinnor. Nu försöker Nobelförsamlingen ändra på det genom att få kvinnor att nominera varandra.

– 15 procent av dem som nomineras är kvinnor. Det är en stadigt ökande andel om än från en låg nivå, säger Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen.

Hittills har bara 20 kvinnor fått Nobelpriset i kemi, fysik och medicin. Och totalt utgör kvinnor endast ett par procent av alla Nobelpristagare. 

Thomas Perlmann säger nu att de vill öka antalet nomineringar från kvinnor och forskare från underrepresenterade samhällsgrupper. En del i detta är att öka det totala antalet nomineringar. 

Fler och bredare nomineringar 

– Förut var man begränsad till en nominering men nu tillåts tre separata nomineringar i varje prisförslag. Detta eftersom studier visat att det ökar sannolikheten för att inkludera fler underrepresenterade personer, säger Thomas Perlmann. 

I år registrerades nästan 900 nomineringar vilket är mest hittills. Tidigare år har legat på omkring 350 nomineringar. 

Det kan bero på att fler bjuds in att nominera och att fler kan nominera. Ett nytt elektroniskt nomineringssystem kan även ha gjort det lättare att nå ut till folk. 

Män och kvinnor nominerar män 

– En trend är att kvinnor nominerar andra kvinnor dubbelt så ofta jämfört med hur ofta män nominerar kvinnor. Men både män och kvinnor nominerar företrädesvis andra män, säger Thomas Perlmann. 

Han menar att antalet nominerade inte reflekterar forskarvärlden.  

– Det finns ingen riktig ursäkt för att många fler män nomineras för just nu finns det väldigt många kvinnliga forskare, inte minst inom medicinsk forskning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.