Foto: Scanpix

Fler yngre drabbas av stroke

Uppdaterad
Publicerad

Totalt sett så dör allt färre svenskar i stroke, eftersom äldre klarar sig undan allt mer. Men samtidigt så ökar fallen bland unga. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Forskarna har granskat 400 000 fall sedan slutet på 80-talet. Och även om nyheterna är goda för de äldre, där strokefallen har minskat markant sedan slutet av nittiotalet, så ser det värre ut för den yngre generationen.

Hos människor i åldrarna 18-44 år har strokefallen ökat med 1,5 procent per år. I rena siffror blir det cirka 300 fall fler per år i åldersgruppen.

Orsakerna är ännu inte helt kartlagda, men forskarna vet ändå var de ska söka svaren.

– Det är mycket sannolikt att det ligger i vår livsstil. Börjar man röka i ung ålder och inte rör på sig och blir överviktig, så är det inte speciellt hälsosamt, säger Annika Rosengren, professor och överläkare vid Sahlgrenska akademien i Göteborg, och en av forskarna bakom studien.

Även bättre teknik, som lättare kan upptäcka stroke, kan ha bidragit till ökningen.

Hur oroad är du över den här utvecklingen hos de yngre?

– Det är klart att om hela den generationen tar med sig problemen när de blir äldre så är det oroande. Men det är viktigt att poängtera de goda nyheterna med vår studie, att det totala antalet strokefall minskar, säger Annika Rosengren.

Stroke

är ett samlingsnamn för hjärninfarkt – blodpropp i hjärnan – och hjärnblödning. En stroke leder till en syrebrist i hjärnan som skadar de funktioner som styrs från området där blodproppen eller blödningen sitter. Fyra av fem personer som drabbas av stroke är över 65 år. 

Källa: gu.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.