Foto: TT

Flimrande lampor ger huvudvärk

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler använder led-lampor, men experter är oroliga för det osynliga flimret i dåligt konstruerade lampor, skriver Dagens Nyheter.

Lysdioder, så kallade led-lampor, är en populär ersättare till glödlampan. Problemet, enligt forskare, är att tekniken inte är färdigutvecklad än.

– Det finns redan kunskaper hur man ska kunna göra rätt på ett bra sätt, men det kostar några kronor extra och leverantörerna är inte redo att ta det, säger Hillevi Hemphälä, forskare vid Lunds tekniska högskola, till SVT Nyheter.

Kan orsaka huvudvärk

Ett 50-tal produkter har undersökts vid Lunds tekniska högskola. Flera av lamporna orsakar ett flimmer som inte kan ses med ögat, men som hjärnan och näthinnan uppfattar. Det kan orsaka huvudvärk, koncentrationssvårigheter och ögonbesvär.

– En del av vår hjärna måste filtrera bort det här flimret, förklarar Hillevi Hemphälä.

Går att undersöka med mobiltelefon

Arbetsmiljöverket befarar att fler människor kommer att uppleva symptomen och Energimyndigheten öppnar för att skärpa föreskrifter.

– Lagstiftningen är till för att säkerställa att de dåliga produkterna försvinner, säger Peter Bennich på Energimyndigheten till DN.

För den som vill undersöka huruvida belysningen i ens egen omgivining avger det störande flimret, kan man testa att titta på lampan genom kamerafunktionen i exempelvis en mobiltelefon. Om ett zebrarandigt mönster uppstår på skärmen tyder det på att det finns ett visst flimmer från ljuskällan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.