Forskare fälls för oredlighet efter Macchiarini-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Totalt sju forskare fälls för forskningsfusk, så kallad ”oredlighet i forskning”, efter artiklar de skrivit om de skandalomsusade luftstrupsexperimentet tillsammans med kirurgen Paolo Macchiarini. Det meddelar Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Utredningen har handlat om innehållet i, och avsändarna till, sex artiklar som publicerats i några av världens mest framstående vetenskapstidskrifter, bland annat The Lancet.

Texterna, där den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini står som medförfattare, handlade om tre av de uppmärksammade försök med transplantationer av syntetiska proteser i luftstrupar som genomfördes vid Karolinska Universitetssjukhuset mellan 2011 och 2013.

Macchiarini-skandalen

”Macchiarini ytterst ansvarig”

Sju av forskarna bakom artiklarna fälls för så kallad oredlighet i forskning. Beslutet har fattats efter att den nya utredning i fallet, som inleddes i februari 2016, nu färdigställts.

– Utredningen visar på felaktigheter där Paolo Machiarini är ytterst ansvarig men där även flera av medförfattarna har ett stort ansvar, skriver Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Det rör sig om totalt 31 författare som enligt utredningen är att betrakta som klandervärda, dock är inte alla skyldiga till oredlighet.

En av visselblåsarna fälls

Skyldig är däremot en av de visselblåsare i fallet, som först slog larm om oegentligheterna i Macchiarinis forskning.

– Alla visselblåsare ska ha stor heder för att ha kommit in med anmälan. Karolinska institutet har bett om ursäkt tidigare för att vi inte lyssnat tillräckligt på visselblåsarna, vi gör det igen. Samtidigt är det så att man inte kan frias från ansvar för att man har blåst i visslan, men det är ett svårt beslut. Jag hoppas att det här leder till att man ska kunna blåsa i visslan, om man ser att något är fel, säger Ole Petter Ottersen.

Karolinska institutet har begärt att samtliga sex artiklar dras tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet