En grupp svartsvanshjortar korsar en ström i Wyoming. Foto: Wyoming Cooperative Fish and Wildlife Research Unit

Forskare: Kartlägg klövdjurens vandringsleder

Uppdaterad
Publicerad

I ett upprop i veckans Science manar nu en grupp viltdjursforskare att vilda klövdjurs vandringsleder måste kartläggas mycket bättre än vad som görs idag. Stängsel, vägar och till och med oljeledningar skär av djurens tusenåriga leder och det hotar både djuren och mångfalden.

Den stora älgvandringen har för tredje året i rad blivit en stor succé på SVT Play. Vi får följa älgar som vandrar norrut på väg till sitt sommarbete. De har gått samma väg sedan istiden drog sig undan för 10 000 år sedan. Över hela världen vandrar klövdjur på samma sätt på sina uråldriga stigar men nu är deras migrationsrutter på många håll hotade både av människans expansion och ett varmare klimat.

– Det som lyfts fram i det här uppropet är att det finns ett kunskapsunderskott internationellt. Djurens vandringsleder behöver kartläggas med moderna metoder som gps, säger Göran Ericsson som är professor i viltekologi vid SLU i Umeå.  

Rekord av zebror

När man satte GPS på zebror i Namibia för några år sedan upptäckte forskarna att zebrorna vandrade mycket längre än vad man förut kände till. Migrationsrutten visade sig vara 50 mil och gick mellan Namibia och Botswana. Det är ett rekord för zebror enligt artikelförfattarna i Science.

Och 2018 upptäcktes att vattenbockens vandringsled mellan Etiopien och södra Sudan var hela 86 mil lång. Horden går tvärs igenom olje- och gasfält, konfliktzoner och inhägnade jordbrukslandskap.

Vandringarna påverkar hela landskapet

När klövdjurens vandringskorridorer skärs av drabbas inte bara djuren utan hela landskapet förändras. Både floran och faunan har blivit beroende av klövdjurens säsongsbundna vandringar.

– Det sker en rad saker när de här stora växtätarna drar fram. De äter gräs och påverkar växtligheten men de är också föda för både människor och rovdjur. Man vill behålla den naturliga migrationen för det är ett tecken på att ekosystemen fungerar, säger Göran Ericsson.   

Global atlas

– Det finns ett akut behov av en global migrationsatlas för det har aldrig gjorts en total inventering av de här fenomenala säsongsbundna vandringarna, säger Mattehew Kauffman som är viltvårdare i U.S Geological Survey i ett pressmeddelande. Han är förste-författare till uppropet i veckans Science.

Kartläggningen ska bland annat användas för att identifiera hot mot djurens migrationsrutter och för att vid nybyggnation av till exempel tågsträckor eller vägar konstruera dem så djuren kan komma fram, till exempel via över- eller undergångar. Delstaten Wyoming fick USA:s första federalt skyddade korridor för gaffelantiloper 2008 efter att forskare just hade kartlagt gaffelantilopens vandringsled.

Upprop för ett Globalt initiativ för klövdjurens migration

En grupp av 92 viltdjursforskare och bevarandeekologer över hela världen har tillsammans med FN-konventionen CMS (Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals) sjösatt ett internationellt initiativ för att bättre kartlägga klövdjurens migration över hela världen.

Uppbyggnaden av en global atlas för klövdjurens migration kommer att ha CMS som bas. Organisationen kommer att tillhandahålla GPS-utrustning, databaser samt samla in lokal information. De har också som ambition att kartlägga migrationsrutter som har försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.