Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det gigantiska isberget har mycket liten inverkan på havsnivån, berättar professor Martin Jakobsson. Foto: ESA/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gigantiskt isberg bildat utanför Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Ett gigantiskt isberg har lossnat från Antarktis kant och flutit ut i Weddellhavet, uppger den europeiska rymdstyrelsen ESA.

Isberget är större än Mallorca och har fått namnet A-76. Ytan är omkring 4 320 kvadratkilometer – cirka 170 gånger 25 kilometer.

A-76 är därmed för närvarande världens största isberg.

Isberg döps traditionellt med först en bokstav som står för det område i Antarktis där det lossnade, och sedan en siffra för vilket isberg i ordningen det är som lossnar. Om isberget sedan delas får delarna en varsin bokstav på slutet.

Att is lossnar längs med ismassorna i Antarktis skärgård är naturligt, men forskare tror att det kan öka med klimatförändringar.

– I stort är vi inne i en period med varmare klimat och det påverkar isarna, säger Martin Jakobsson, professor i geofysik på Stockholms universitet.

Ingen höjd havsnivå

Men havsnivån höjs inte när den här typen av is lossnar, kalvar.

– Ett flytande isberg som här har bara en liten betydelse för havsnivåhöjningen. Det är när det flödar ut av isen som ligger på land som det blir en påverkan. 

Det största isberg som man känner till är isberget B-15 som lossnade i mars år 2000. Det hade en yta på 11 000 kvadratkilometer.

B-15 har brutits upp men delar vad det finns kvar i vattnet kring Antarktis än idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet