Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jupiters ismånar är potentiella platser för liv. Foto: ESA

Här är de tre is-månarna som ska få besök

Uppdaterad
Publicerad

Ganymedes, Callisto och Europa. Det är de tre isiga månar till Jupiter  som om åtta år ska få besök av rymdsonden Juice.  

– Sådana här is-månar är potentiella platser för liv både i vårt solsystem och i andra solsystem, säger radioastronomen Eva Wirström.

Månarna upptäcktes redan 1610, då astronomen Galileo Galilei för första gången riktade sitt teleskop mot himlen och ritade av dem. Nu kommer vi att få betydligt mer detaljerade bilder. Juice kommer att flyga som närmast 20 mil ovanför deras yta.

Ett radioteleskop

Ombord finns tio olika instrument och ett av dem har radioastronomen Eva Wirström varit med att utforma, nämligen SWI som i Sub-millimeter wave instrument.

– Det är ett litet radioteleskop och till det finns mottagare som kan observera svag strålning från molekyler, exempelvis vatten, säger hon.

Hör Eva Wirström berätta om varför just månen Europa är så intressant för astronomer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.