Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se expeditionen inuti Grönlands inlandsis. Foto: Lars Henrik Ostenfeld/Vetenskapens värld

Här firar de ned sig 180 meter i en glaciärbrunn

Uppdaterad
Publicerad

Med linor fästa i isen firar forskarteamet sig sakta ned till botten av glaciärbrunnen på Grönlands inlandsis. Målet är att undersöka grundvattennivåerna under glaciären.  

– Vi har många teorier, men konstigt nog väldigt få observationer. Skälet till det är att brunnarna är rätt skrämmande att gå ner i, säger glaciologen Alun Hubbard.

Det behövs bara en liten mängd vatten för att skapa ett större slukhål som blir djupare och bredare. Tillslut bildas en så kallad glaciärbrunn, där smältvatten letar sig ned under isen och blir en del av glaciärers dräneringssystem, som i slutändan leder vattnet ut i havet. 

Trycket under den kilometertjocka isen är stort och vattnet i botten fungerar som ett smörjmedel. Det får isen att röra sig med högre fart; ungefär som en iskub på ett blött bord.

Illustrationen visar hur vatten letar sig ned och kan agera som smörjmedel för stora ismassor. Foto: Torsten Høgh Rasmussen

Forskare har tidigare trott att smältvatten under glaciärer dräneras bort mot slutet av sommaren så att de glider långsammare mot kusten. 

Men nya mätningar av Alun Hubbards team visar att det kan finnas en hel del vatten under glaciärer även under vintermånaderna, vilket kan förändra prognoser för havsytans höjning. Glaciärer kan röra sig snabbare och havens nivå kan höjas mer än tidigare trott, vilket påverkar miljarder människor i kustsamhällen världen över.

Se Vetenskapens värld: Glaciären inifrån på SVT Play, eller på måndag 20:00 i SVT2. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.