Så kan papaya och bananer frodas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar närodlar fiskar och växter i växthus med så kallad akvaponik, en odlingsmetod som går ut på att gödsla växter med fiskavföring. Fiskarna får sin näring av alger och bakterier genom ett slutet kretslopp där växter renar och återanvänder vatten.  

Björn Oliviusson är doktorand på KTH:s forskningsanläggning för akvaponisk odling, en metod som har sina rötter i Asien risodlingar. Han pekar på att energieffektiva växthus gör det möjligt att närodla de frukter som vi importerar på ett miljövänligare sätt. 

KTH-projektet odlar fisk och tropiska växter i ett växthus på Bergas naturbruksgymnasium i Haninge. I deras växthus odlas allt från bananer och papaya till vanilj och kaffebönor. 

Akvaponik möter ibland mothugg för att vara energikrävande och dyrt för konsumenter. Men priset för att hålla till exempel bananpriset lågt är miljöförstöring, menar Björn Oliviussion:

– Skulle vi betala för den miljöförstöring som försiggår i dessa länder skulle priset för bananer vara mycket högre. 

Behovet av lokal produktion kan öka 

Han hävdar att lokal produktion kommer att löna sig i längden, särskilt om vi drabbas av klimatförändringar som kan göra det svårt att få tillgång till de importvaror som vi är vana vid. 

Lokala odlingar har blivit en allt större fråga för producenter liksom konsumenter. Vissa vänder sig emot höga koldioxidutsläpp från långa transporter. Men Björn Oliviusson vill säkerställa att vi har tillgång till dessa livsmedel i framtiden. 

Klimatförändringar såsom torka och vattenbrist skulle kunna göra det svårare och dyrare att få tag i livsmedel från länder som idag har stor livsmedelsexport.  

Sverige kan bli ett exportland 

Sverige har egentligen tillräckligt med resurser för att kunna bli ett exportland – om vi skärper till oss, enligt Björn Oliviusson. 

Utöver en väl fungerande infrastruktur, stabila elnät och mycket plats har Sverige även gott om spillvärme som kan omvandlas till hållbar produktion.  

– Vi producerar lika mycket spillvärme som all den el vi producerar, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.