• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Havsområden som ligger längre från ekvatorn tar generellt upp mer koldioxid. Foto: Pixabay

Havens upptag av koldioxid ökar i takt med utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att våra koldioxidutsläpp ökat har också havens upptag av koldioxid gjort det. Haven dämpar den globala uppvärmningen, men det sker på bekostnad av vattenlevande organismer.

Haven städar upp omkring en tredjedel av våra koldioxidutsläpp, som annars skulle cirkulera i atmosfären. Hade den här processen inte skett så hade den globala medeltemperaturen stigit snabbare än vad den gjort. 

Forskarna bakom en ny studie i Science menar att det må vara bra för mänskligheten, men att det sker med ett högt pris för vattenlevande organismer. Enligt deras beräkningar kommer den försurning vi nu ser i haven att ta sig ännu djupare ner om koldioxidutsläppen fortsätter att öka.

Kolsyra försurar

– Vi stör den naturliga kolcykeln, där hav och atmosfär strävar efter balans. Ökar koncentrationen i haven för snabbt hinner kolsyran som bildas när koldioxiden löser sig i vattnet inte neutraliseras, säger Anna Rutgersson, professor i meteorologi som forskar kring samspelet mellan atmosfären och haven vid Uppsala universitet.

Det drabbar framför allt djur som bildar skelett av kalk, som koraller, musslor och kräftdjur, eftersom det blir svårare i ett surare hav.

Finns ingen gräns

Det internationella forskarlaget jämförde data från industrialismens början med data mellan åren 1994 och 2007. Resultaten visar att nästan 31 procent av de utsläpp vi människor stått för har absorberats av världens hav fram till 2007.

I teorin finns ingen gräns för hur mycket koldioxid haven kan lagra. Men det är en långsam process. Man förväntar sig att det mesta av den koldioxid vi människor släppt ut idag kommer att ha lagrats i haven om tiotusen år. 

– Vi väntar nu på mer data från 2013 och framåt för att göra nya analyser. Vi förväntar oss att andelen lagrad koldioxid i haven kommer att fortsätta öka i linje med de mänskliga utsläppen, säger Nicolas Gruber, professor i miljöfysik vid ETH Zürich, och en av forskarna bakom studien.

Havens upptag av koldioxid är en komplicerad process som beror på skillnaden i koldioxidens koncentration mellan havsytan och luften samt effektiviteten i själva utbytet. 

Koncentrationen i vattenytan är i sin tur beroende av vattentemperaturen, omblandningen i vattnet och biologisk aktivitet i vattnet. 

Koncentrationen av koldioxid i vattenytan är hög runt ekvatorn och lägre närmare polerna. Det betyder att haven avger koldioxid till atmosfären runt ekvatorn och tar upp koldioxid från atmosfären på större avstånd från ekvatorn. 

Särskilt mycket av atmosfärens koldioxid tas upp i norra Atlanten där det transporteras ner till större djup av den effektiva djupvattenbildning som sker. 

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.