Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner i jättehalsen för att se hur knölvalen sjunger. Foto: Karim Iliya

Hör de döda valarna sjunga – unik studie från danska kusten

Uppdaterad
Publicerad

Strandade valar på Danmarks södra kust har varit huvudpersoner i en studie som tagit reda på hur talorganet på världens största djur fungerar.

– De har utvecklat ett supercoolt sätt att kommunicera med varandra, men tyvärr ser vi att de är fysiskt inkapabla till att överrösta våra fartyg, säger biologen Coen Elemans som är huvudförfattare till studien.

Bardvalar är kända för sina karaktäristiska sånger. Nu har forskare vid South University of Denmark tagit reda på hur de skapar ljuden genom att operera och studera struphuvudet på valar som strandat i södra Danmark.

Undersökningarna avslöjade ett talorgan som är minst lika avancerat som människans.

Återskapade valarnas röster

Totalt opererade de ut tre struphuvuden som de tog till laboratoriet. Där byggde de ett system som kunde blåsa luft genom struparna och samtidigt mäta tryck, flöde och vibrationer i vävnaden.

– Redan vid det första försöket lyckades vi skapa ljud som lät som valarna, vilket måste betyda att de gör på samma sätt när de sjunger, säger Coen Elemans.

3D-modeller av struphuvudet möjliggjorde fler experiment, som att aktivera olika muskler i halsen för att se hur det påverkade ljudet.

Luft från bardvalens lungor fyller struphuvudet och pressas mellan ett veck av vävnad och en kudde av fettmaterial ovanför det. Trycket får vecket att vibrera och skapa ljud. Foto: Patricia Jaqueline Matic

Kan inte överrösta båtarna

Testerna i laboratoriet visade att de flesta bardvalar kan inte göra ljud högre än 300 hertz, vilket motsvarar ljud från ett fraktfartyg. Eftersom de använder luft från sina lungor för att skapa ljud blir det svårare för dem att kommunicera ju djupare de simmar. Förmågan minskar ungefär 100 meter ner i vattnet.

– Tyvärr är det på samma djup som vi människor också avger ljud, mestadels från fraktfartyg, säger Coen P.H. Elemans.

Ljudföroreningar i havet ökar. Studien betonar därför vikten av att hitta lösningar som minskar buller.

– Synligheten är väldigt låg i havet, så djuren förlitar sig helt på ljud för att hitta varandra. Störande ljud kan hota valarnas möjligheter att hitta varandra under fortplantningen.

Studien är publicerad i tidskriften Nature.

Bardvalar

Bardvalarna består av 13 arter fördelat på fyra familjer, vilka är de största av de nu levande däggdjuren. Kännetecknande för bardvalar är att de istället för tänder har barder hängande från överkäken för att sila plankton.

De kan de skapa kraftfulla läten i infraljud, särskilt de största arterna vars ljud kan höras upp till 100 km bort. Ett exempel är knölvalens sånger, som består av komplexa ljudsekvenser och antas vara en del av parningslek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.