Foto: TT

Hundraåringen som vägrar dö som folk

Uppdaterad
Publicerad

Hundraåringar tycks ha hittat ett sätt att undvika både cancer och hjärtsjukdomar. När de avlider är det ofta av helt andra orsaker.

Människor som blir 100 år eller äldre är inte som alla andra. Förutom sin höga ålder tycks de ha hittat ett sätt att inte drabbas av vare sig cancer eller hjärtsjukdomar.

Forskare vid Kings College London analyserade dödscertifikaten för 36.000 människor som var mellan 100 och 115 år när de dog.

Det visade sig att bara fem procent hade dukat under som följd av cancer och färre än nio procent på grund av hjärtsjukdom. Motsvarande siffror i en grupp som hade avlidit redan i 80-årsåldern var 25 respektive 20 procent.

I stället dog 28 procent av hundraåringarna av hög ålder, det vill säga utan en klar diagnos som dödsorsak. En femtedel dog av lunginflammation.

– Många hundraåringar tycks ha överlevt risken att dö av en kronisk sjukdom. Men det är en grupp som har en ökande sårbarhet, exempelvis för lunginflammation, säger Catherine Evans, en forskarna bakom studien, till BBC News.

Resultatet väcker frågor om hur vi bör planera vården i framtiden, menar hon, eftersom antalet hundraåringar väntas öka.

Forskningen publiceras i Public Library of Science Medicine.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.