Foto: TT

Hur vi går påverkar hur vi mår

Uppdaterad
Publicerad

Förändra din gångstil – och ditt humör. Hur vi går påverkar nämligen hur vi mår, visar forskning.

Vårt humör påverkar vår gångstil. Slokande axlar om vi känner oss nere, och en mer studsande gång om vi känner oss uppåt.

– Det är inte så förvånande, men vi ville undersöka om sättet vi rör oss på även påverkar hur vi mår, säger Nikolaus Troje.

Han och hans kollegor vid Queens University i Kanada visade en lista med negativa och positiva ord för en grupp testpersoner som sedan fick gå på ett löpband.

Forskarna uppskattade gångstilen, något en mätare framför testpersonerna visade. Personerna visste dock inte vad mätaren visade och de ombads sedan att försöka flytta mätaren från vänster till höger eller tvärtom, beroende på hur de gick.

Efteråt ombads de att komma ihåg så många ord som möjligt från listan.

Det visade sig att de som hade tränats att gå med en mer ledsen gångstil kom ihåg många fler negativa ord, jämfört med dem som gått gladare.

Gångstilen i sig hade alltså framkallat ett mer nedstämt humör. Tidigare studier har nämligen visat att deprimerade personer kommer ihåg negativa händelser mycket bättre än positiva, vilket kan resultera i en ond cirkel.

– Om det går att bryta denna cirkel, skulle det vara ett starkt terapeutiskt verktyg, säger Troje.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.