Foto: SVT/Mats Jonstam

Rekordsatsning på sol slår ut kolet

Uppdaterad
Publicerad

Solenergi har blivit billigare än kol. Och nu ritas tillväxtjätten Indiens framtid om enligt landets energiexperter. Med omfattande konsekvenser. För klimatet och världens kolbransch.

Det är som en jättelik byggsats. Oändliga mängder solcellsmoduler packas upp och monteras. Den enorma solcellsparken ska kunna producera en gigawatt el. Ungefär motsvarande ett kärnkraftverk. Och den är på väg att uppföras på nolltid. Ett år – peanuts i jämförelse med många andra slags kraftverk.

Vi är på besök vid ett av Indiens storskaliga solkraftsprojekt, utanför Kurnool i delstaten Andhra Pradesh. Projektledaren som visar oss runt brukade bygga kolkraftverk. Men det var då. Nu är det solkraft som gäller. Och entusiasmen är påtaglig bland de unga medarbetarna.

Klimatkrisen

- Vi är stolta över det vi gör. Du bevittnar den gröna energirevolutionen i Indien, förklarar civilingenjören Ravi Jha framför skogen av kraftledningar som precis börjat leverera ström.

Ödesfrågan

Indien balanserar mellan två vitt skilda utvecklingsvägar. Antingen det alla räknat med: En fortsatt omfattande utbyggnad av kolkraften. Eller också det många klimatforskare hoppats och drömt men knappast vågat tro: En lika omfattande expansion av förnybar energi.

Tillväxtjätten hungrar efter energi. Fabrikerna, de svällande storstäderna – och de 100-tals miljoner landsbygdsbor som alltjämt saknar fungerande el. Hittills har energihungern tillfredsställts med kol. Och kolförbrukningen har skjutit i höjden. Indien har byggt kolkraftverk i en rasande takt. Antalet har trefaldigats på tio år. Många har liknat Indien idag vid Kina i början av 1990-talet. På väg mot en enorm fossildriven tillväxt.

För klimatforskarna är nyckelfrågan enkel: Hur mycket mer kolkraft kommer Indien att behöva? Räknat per capita är landets fossila utsläpp alltjämt en bråkdel av Västvärldens. Ur ett rättviseperspektiv är det omöjligt att argumentera för att landet ska slå i bromsen för att rädda jordens klimat. Men matematiken i jordens atmosfär är skoningslös. Om Indien och världens andra utvecklingsländer gör om samma fossildrivna resa som Kina och Västvärlden så grusas alla klimatmål.

Smoggen

I Delhi möter vi ledningen för det bolag som stått för en tredjedel av solcellsprojektet i Andhra Pradesh – SoftBank Energy, ett konglomerat av japanska SoftBank och indiska bolagsjättar.  

- Det sa bara klick, klick, klick. Och vips så har vi byggt en solcellsanläggning som är större än de största i Europa, konstaterar SoftBank Energys VD Raman Nanda. 

Nanda lyser av självförtroende. Hela stämningen på det toppmoderna kontoret andas obändig framtidstro. Nånting har hänt i Indien under de senaste åren. Nånting som fått förnybarbranschen att kasta sig över landet. 

En av anledningarna syns genom de välputsade kontorsfönstren. Megastaden brer ut sig i smoggdiset. Luftföroreningarna tillhör numera de värsta i världen. Smoggens källor är många och komplexa. Den monstruösa, snabbväxande trafiken är en. Men kolet bidrar också. I diset skymtar skorstenarna till ett av stadens kraftverk. Numera är det avstängt under vintertid – just på grund av smoggproblemen.

Indien har stora kolreserver. Och kolet är billigt. Men precis som i Kina har den hypersnabba, fossildrivna tillväxten också lett till miljöproblem. Och under de senaste åren har ett alternativ plötsligt seglat fram. Kostnaderna för solenergi har fallit som en sten. 

Solenergi billigare än kol

- Det finns en avgörande skillnad mellan Indien idag och när Kina industrialiserades på 90-talet. Då var förnybar energi hopplöst dyrt. Men kostnaden för solel har sjunkit enormt. Och nu har skärningspunkten till slut passerats. Solel har blivit billigare än kol, berättar Nanda. 

Och samtidigt som utbyggnaden av förnybar energi börjat ta fart så har kolet fått ett paradoxalt problem – utöver smoggen. Indien har byggt så mycket kolkraft att det numera finns en överkapacitet. En stor del av kraftverken körs på halvfart. Vilket knappast förbättrar ekonomin.

Bland finansiärer har intresset för ny kolkraft sjunkit ihop som en sufflé. Och nu har landets ledning lagt i bromsen. Alltfler planer på ny kolkraft skrotas. Och i utkastet till ny energiplan konstaterades i december att det inte behövs några fler kolkraftverk alls kommande tio år – bortsett från de som redan håller på att färdigställas.  

På några få år har Indiens regering bytt fot. Från den tidigare storslagna satsningen på kol – till en minst lika storslagen satsning på förnybar energi.

Historisk satsning på solenergi

- Indien har inlett vad som förmodligen är världens mest omfattande uppskalning av förnybar energi. När jag blev minister 2014 så hade Indien 2,4 gigawatt solkraft. Idag har siffran fyrdubblats. Och målet är att vi 2022 ska ha 100 gigawatt. Det innebär ett 40-faldigande på åtta år, förklarar Piyush Goyal, Indiens minister för elektricitet, kol och förnybar energi. 

Det återstår att se om den grandiosa planen kan uppfyllas. En del tvivlar på att utbyggnadstakten är möjlig. Men frågan är om det spelar så stor roll om 100 gigawatt uppnås 2022 eller 2024. Det avgörande är själva förskjutningen. Från kol till förnybart. 

När landets energiexperter vid anrika The Energy and Resources Institute under våren presenterade en ny rapport om Indiens energiframtid så kom man till en drastisk slutsats.

- Jag hade själv svårt att tro på resultaten först. Men utvecklingen har gått oerhört snabbt. I centrum står de snabbt fallande kostnaderna för solceller och förnybar energi. Men också för batteriteknik och energilagring, berättar forskningsinstitutets generaldirektör Ajay Mathur.

Framtidens tillväxt grön

Studien tyder inta bara på att Indien kan klara sig utan fler kolkraftverk kommande 10 år. Om utvecklingen av batteriteknik och energilagring fortsätter som idag så talar mycket enligt Mathur för att Indien inte kommer att behöva några fler kolkraftverk. Någonsin. Uråldriga kraftverk kanske ersätts med nya. Av miljöskäl. Men det är också allt. 

- Det här är en dramatisk scenförändring. Den gängse bilden har varit att Indiens framtid är gift med kolet för evigt. Men om den tekniska utvecklingen fortsätter som vi tror så ser det helt annorlunda ut. Indiens framtida tillväxt kommer inte att bygga på kol. Den kommer att bygga på förnybar energi. 

Det här betyder inte att landets kolförbrukning kommer att börja minska imorgon. Men den ser ut att växa betydligt mindre än någon trott. Och toppen kan nås betydligt tidigare än någon anat. Kanske redan 2025. Jämfört med 2040-talet enligt många tidigare bedömningar.

Dramatiska konsekvenser

Förändringen har stor betydelse för världens möjligheter att undvika allvarliga klimatförändringar. I Kina har ett liknande skifte redan inträffat. Landets skenande kolförbrukning har planat ut sedan 2013. 15-20 år tidigare än befarat. Kina har skrotat hundratals planer på nya kolkraftverk. Istället släcks den växande energihungern nu till stor del med sol- och vindenergi. Kina har blivit världsledande inom förnybar energi. Och nu håller Indien på att följa efter.

Färska analyser visar att förändringarna i Indien och Kina har betydligt större positiva konsekvenser för klimatet än de möjliga negativa verkningarna av USA:s skrotade klimatsatsningar under Donald Trump.

Och följderna är dramatiska för världens kolproducenter. I Västvärlden krymper redan användningen av kol. I Kina har den slutat att växa. För den alltmer stukade branschen har Indien framstått som ett av de sista hoppen. Nu ser också det ut att släckas. Idag bedömer de flesta experter att 'världens hunger efter kol nått sin slutgiltiga topp. Efter 200 års expansion.

Till slut frågar jag Piyush Goyal hur han ser på USA:s tvärgir under Donald Tramp. Kommer den att påverka Indiens satsning på förnybar energi? Men när Trump kommer på tal ler ministern.  

- Vi gör det här för vår egen skull. Av övertygelse. Inte för att någon säger åt oss. Vi tror att det är bra för vårt folk. För vårt välstånd. Och vi tror att det här är framtiden. Och vi gör det oavsett vad något annat land väljer att göra eller inte göra. Jag är övertygad om att Indien kommer att bli ledande inom förnybar energi. Och leda ansträngningarna att ta itu med klimathotet.

Söndag den 11 juni visas en film om det dramatiska skiftet i energivärlden (Dokument utifrån, SVT2, kl 22.00 eller på SVT Play): Fossilbranschens sista strid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet