Flera mystiska kratrar har upptäckts på den sibiriska tundran de senaste åren. Foto: Evgeny Chuvilin, Torbjörn Johansson

Isvulkan kan ligga bakom kratrar i Sibirien

Uppdaterad
Publicerad

I somras upptäcktes en 20 meter bred och 30 meter djup krater på Jamalhalvön i Sibirien. Det är den 17:e kratern som upptäckts sedan 2014. Forskarna tror att kratrarna uppstår när gas från underjorden trycks uppåt. Spela videon för att se hur det går till.

Allt från asteroidnedslag, kollapsade gamla krigsbunkrar och ufon har föreslagits ligga bakom de mystiska hålen som de senaste åren observerats på den ryska tundran i Sibirien.  

Upptäckterna görs slumpvis under helikopterflygningar och av renskötare som rör sig i landskapet.  Det är mycket möjligt att det finns fler.

Klimat

– Vi har bara fragmenterade bevis från lokalbefolkningen som säger sig ha hört ljud och sett rök och lågor. Efter ett eller två år är kratrarna fyllda med vatten vilket gör dem svårare att urskilja från andra sjöar, säger Evgeny Chuvilin, forskare på Skoltech i Moskva, och en av de få som har studerat kratrarna på nära håll.

Metangas som värms

Den ryska tundran täcker två tredjedelar av Ryssland så kratrarna utgör bara en liten bråkdel av ytan. Men explosionerna väcker frågan om hur de enorma mängderna av metangas som ligger frysta i den arktiska tundran kommer bete sig när temperaturerna stiger.  

En hypotes är att det kan vara en typ av isvulkan, även kallad kryovulkan, som ligger bakom. Den här typen av explosion, som drar med sig stora mängder is och snö, drivs ofta av metangas som värms upp och därmed expanderar, ett fenomen som man observerat på andra planeter, men sällan här på jorden.  

– När metan expanderar och explosionsartat skjuter uppåt så påverkar det ju frusna jordar med mycket is i, så det sprutar säkert upp en del isbitar. Ett isvulkanutbrott kan man säga. Det är inte så långsökt den beskrivningen, säger Örjan Gustafsson, professor i biogeokemi vid Stockholms Universitet.  

Klimatförändringar kan ligga bakom

Forskarna tror att klimatförändringarna och de varma somrarna kan ligga bakom en tätare frekvens av explosioner.  

– Klimatförändringarna skulle kunna ligga bakom en ökning av kryovulkanism i Sibirien, med det här behöver studeras mer noggrant, säger Evgeny Chuvilin. 

En svensk-rysk expedition där forskaren Örjan Gustafsson ingår ska i slutet av september bland annat undersöka samma kraterfenomen fast på havsbotten längs den sibiriska kusten. 

Forskningen på kratrarna i Sibirien är publicerad i Geosciences.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet