Tarmarnas mikrober blir också påverkade av en störd dygnsrytm. Foto: TT

Jetlaggade magbakterier kan göra dig fet

Uppdaterad
Publicerad

Mikroberna i magen vill ha en fast dygnsrytm, enligt en ny studie. Det kan förklara varför flitiga flygresenärer och skiftarbetare ofta får problem med vikten.

Det har hittills varit oklart varför störningar i dygnsrytmen kan kopplas till en mängd olika sjukdomar, som diabetes, cancer och fetma. Nu har forskare kommit fram till att mikroberna i magen störs när rytmen rubbas, vilket ofta beror på skiftarbete eller flygturer mellan skilda tidszoner.

Forskarna analyserade avföringsprov från möss vid olika tidpunkter under dygnet, och märkte att bakteriernas aktivitet förändrades över tid. För att mäta effekterna av en ändrad dygnsrytm utsattes mössen för en omvänd rytm, och fick leva med ljus på natten och mörker på dagen.

Stimulerade tillväxt av bakterier kopplade till fetma

Den omvända dygnsrytmen hos musen ställde till det för deras magar, och forskarna upptäckte att mikrober som är förknippade med fetma växte på bekostnad av andra bakterier. När ”jetlaggade” bakterier överfördes till bakteriefria möss fick även dessa möss samma problem.

För att se om människor påverkades på samma sätt testade man även avföringsprov på personer som flugit från New York till Tel Aviv, och även deras magbakterier stördes på samma sätt som mössens.                                    

– Upptäckten kan leda till behandlingar som gör att människor, vars rytm ofta rubbas på grund av arbete eller resor, kan få hjälp med problem som är förknippat med detta, säger Eran Elinav, forskare vid Weizman Institute of Science i Israel.

Svensk forskare: ”Kan ha stor relevans”

Den svenska näringsforskaren Maria Lennernäs, vid Luleå tekniska universitet, säger att hon aldrig hört något liknande förut.

– Det finns mycket forskning om tarmbakteriernas påverkan, men just det här med bakteriernas dygnsrytm har jag inte hört talas om, säger hon.

Hon anser att upptäckten kan ha stor relevans.

– Fetma blir allt vanligare i samhället, och jag brukar diskutera med mina kollegor att det har med dygnsrytmen att göra.

Studien presenteras i veckans upplaga av Cell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.