Arkeologer har lärt sig att tyda Mayaspråket så att vi kan se vad de här siffrorna står för.

Jorden kommer kanske inte gå under

Uppdaterad
Publicerad

En hörsägen säger att enligt Mayafolket så kommer jorden gå under den 21 december 2012. Men nu har arkeologer hittat en ny Mayakalender som kan bringa ljus över hur det urgamla folket egentligen menade.

Forskarna hittade Mayakalendern i vad man tror är en skrivarverkstad från 800-talet i Xultún, i Guatemala. Det är den femte och äldsta Mayakalendern man hittills har hittat och det finns överlag väldigt lite bevarat från Mayatiden. Tidigare kände arkeologerna bara till fyra astronomiska verk.

Det spektakulära fyndet ser utifrån sett ut som en liten kulle med en grottingång, men forskarna är exalterade. I den här högen tror de att Mayafolket satt och gjorde astronomiska beräkningar och kanske skrev astronomiska böcker. Hela väggarna i byggnaden är nämligen täckta av tabeller med en massa siffror som arkeologerna har lärt sig att tyda.

– De kan se att vissa av siffrorna ansågs vara extra viktiga. Mayafolket var väldigt upptagna av att ta reda på hur lång tid det tog för planeterna att komma tillbaka till samma sida på himlen. De hade fullständig koll på hur många dagar det tog för Mars, Venus och även Jupiter. Och det kan man alltså se nu när man analyserar de här målningarna, säger Ulrika Engström, vetenskapsreporter.

Knäcker Mayafolkets kod

Att ta reda på vad det är för siffror och vad de betyder är som att knäcka en kod. Och det har arkeologerna lyckats med. En siffra som dykt upp i forskarnas analyser av målningarna är 52.

– 52 år är en väldigt viktig tidsperiod för Mayafolket. Man vet att vart femtioandra år var som vårt nyår men mycket, mycket större. Men det här var också oroliga tider för Mayafolket eftersom de inte kunde vara säkra på att nästa tidsperiod skulle ta vid när den förra gick mot sitt slut, säger Ulrika Engström.

Mayafolket gick ut i krig och tog människooffer för att blidka gudarna – så att de skulle dra igång en ny tidsperiod.

Jordens undergång

Så på ett sätt är det inte bara en hörsägen – Mayafolkets beräkning av undergången. Men det är just en sån här tidsperiod som tar sitt slut den 21 december – inte nödvändigtvis vår tid på jorden.

– Det säger mer om oss idag när vi säger att det är en undergång. För Mayafolket så var det aldrig en undergång, utan en tidsperiod som tar slut. Det här sättet att dela upp tiden i olika cykler var som ett sätt att förvissa sig om att framtiden finns där och livet går vidare, säger Ulrika Engström.

Se mer om Mayafolket i måndagens Vetenskapens värld klockan 20:00 i SVT2 eller på SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.