Kaffet som gör magen gott

Uppdaterad
Publicerad

Hör du till en av alla som får ont i magen om du dricker för mycket kaffe? Får du lätt halsbränna och en sur känsla om antalet koppar av den svarta drycken blir för många? Nu finns hopp även för dig för ny forskning visar att om du väljer rätt sorts kaffe kan troligen även du få njuta av din kaffe i framtiden.

Det forskarna nu kommit fram till är vad det är i kaffet som sätter igång en ökad produktion av syra vilket ger oss magont och halsbränna. Forskarna har dessutom hittat en substans i kaffet som samtidigt tar bort problemen. Och till skillnad från vad många tror så är det inte koffeinet som är orsaken till irriterade magar.

Oväntad upptäckt

– Inte förrän nu har forskningen kunnat visa exakt vad det är i kaffet som orsakar problemen för de som är känsliga, säger Veronika Somoza, forskare vid universitetet i Wien. Hon är en av dem som nu analyserat kaffets innehåll på ett nytt sätt och testat det på celler från magen på människor.

Olika sorters kaffe testades, bland annat koffeinfritt och så kallat magvänligt kaffe som vissa utvecklats för att försöka blidka även kaffedrickare med känsliga magar. Men dessa ”alternativa” kaffesorter var inte alls snällare mot magen.

Espresso bra för magen

Det mest magvänliga kaffet visade sig istället vara det mörkrostade. En espresso kan alltså vara helt rätt val för den med känslig mage.

Det forskarna kom fram till var att det är en kombination av olika substanser i kaffet som påverkar produktionen av syra. Men en av dessa substanser, N-methylpyridium (NMP), visade sig oväntat kunna motverka, eller helt ta bort, irritationen i magen.

Men nivåerna av NMP varierar kraftigt beroende på vilket kaffe det handlar om. NMP utvecklas nämligen bara när man rostar kaffe och detta innebär att mörkrostat kaffe kan innehålla dubbelt så höga nivåer av denna magvänliga ingrediens. Det här betyder att koffeinfritt kaffe inte alls behöver vara magvänligare än espresso till exempel.

Nu arbetar forskarna med att utveckla fler rostningstekniker för att öka halterna av NMP får att få fram ett ännu mer magvänligt kaffe.

Resultaten från kaffeforskningen har presenterats vid en konferens med Namercan Chemical Society.

Bodil Appelquist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.