Huawei förbjuds från att leverera mobilnät till Sveriges 5G-nät – men fasas även ut från 4G-näten. Foto: AFP/TT

Klart idag: Kinesisk 5G förbjuds i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Världens största tillverkare av nätutrustning Huawei stängs nu ute från den svenska 5G-utbyggnaden, efter krav från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

Huawei och den statliga kinesiska tillverkaren ZTE får beskedet att de utestängs från den svenska utbyggnaden av 5G-mobilnät.

”Hur det här påverkar hur Kina ser på Sverige och Ericsson i de internationella handelskonflikterna återstår ju att se”, säger en källa från de svenska mobiloperatörerna till SVT.

Minst en av de svenska operatörerna hade planer på att använda just Huaweis utrustning till sitt nya 5G-nät, enligt vad SVT erfar. Men nu sätter alltså Säkerhetspolisen och Försvarsmakten stopp för detta, med hjälp av en ny lag som infördes vid årsskiftet.

— Den här lagändringen gör det möjligt att neka ett tillstånd om en leverantör skulle utgöra ett hot mot svensk säkerhet, sade digitaliseringsminister Anders Ygeman till SVT när lagförslaget lades fram.

Lagen tvingar Post- och telestyrelsen (PTS) att rådgöra med Säpo och Försvarsmakten om villkor för mobiloperatörernas utrustning.

Även 4G-näten rensas på kinesisk utrustning

”Nyinstallation (…) får inte genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE” skriver PTS i sitt beslut.

Det här innebär ett totalt stopp för de kinesiska företagen att få leverera utrustning till de svenska mobilnäten.

I praktiken kommer även Huaweis utrustning att stoppas från övriga svenska mobilnät, som 4G, förklarar en källa från en mobiloperatör till SVT. ”Annars skulle vi ju behöva ha dubbla uppsättningar av antenner, kablar och sådan utrustning” förklarar källan. 

Och det kan gå snabbt att rensa ut den kinesiska utrustningen från de svenska näten, enligt uppgifter till SVT. Formellt sett har mobiloperatörerna fram till 2025 på sig, men i praktiken behöver mycket utrustning bytas redan nu i näten, och då kommer man på grund av det nya regelverket att få hålla sig till icke-kinesiska leverantörer.

Kan påverka konkurrensen

Huawei, Nokia och Ericsson har varit tippade som de tre stora leverantörerna av 5G-utrustning i Europa, och när nu bara Nokia och Ericsson finns kvar som alternativ i Sverige så kan det också leda till en diskussion om bristande konkurrens.

Huawei säger till SVT att man i nuläget inte vill kommentera dagens beslut.

— Vi kommer att återkomma senare med ett samlat uttalande, säger Henrik Devell från Huawei till SVT idag.

Beslutet från PTS i korthet

  • Fyra operatörer godkänns för att lämna bud på de nya 5G-licenserna: Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och statliga Teracom.
  • Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE.
  • Om befintlig infrastruktur för centrala funktioner kommer att användas för tillhandahållande av tjänster i de aktuella frekvensbanden ska en avveckling av produkter från Huawei och ZTE vara genomförd senast den 1 januari 2025.
  • Om centrala funktioner är beroende av personal eller funktioner som är placerade i utlandet ska sådana beroenden avvecklas och, om nödvändigt, ersättas med funktioner eller personal placerade i Sverige. Detta ska vara genomfört senast den 1 januari 2025.

Auktionerna på de frekvenser som avses för 5G (3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden) kommer att starta den 10 november och beräknas pågå i två veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.